Annons
Nyheter

Rätt och fel på banvallen

Gå på vänster sida. Åk på höger sida. Då tar du dig fram säkert på banvallen.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2011
Monica Gustafsson och Eva Andersen går på vänster sida men berättar för polisen Stefan Jalderyd att det ibland är oklart vem som har rätt och fel på banvallen.
Monica Gustafsson och Eva Andersen går på vänster sida men berättar för polisen Stefan Jalderyd att det ibland är oklart vem som har rätt och fel på banvallen.Foto: Kajsa Kettil

En del går på höger sida. Andra går på vänster. Ibland möts dessa personer, som båda är säkra på att de gör rätt. Vem ska väja, ska jag verkligen behöva flytta på mig för att hon går fel? Och vad är det egentligen som gäller för cyklar, rullskidor och inlines?

UT stämde möte med Stefan Jalderyd vid Ulricehamnspolisen på den centrala delen av banvallen. Enligt honom är det viktigaste att alla som vistas på gång- och cykelvägar visar hänsyn för varandra. Men det finns trafikregler att följa. Grunden är att fotgängare ska gå på vänster sida, precis som på bilvägar. Cyklister ska hålla till på höger sida.

Annons

Hur är det med rullskidor och inlines?

– Om man håller gångfart så får man åka på vänster sida, men det är det få som gör när man åker rullskidor och framför allt inlines. Så det bästa är att hålla höger, säger han.

Polisen bedriver ingen särskild spaning för att få tag i trafiksyndare på gång- och cykelvägar. Det händer ändå att de stoppar trafikanter och upplyser dem om regler. Det kan handla om personer som åker moped på de centrala delarna av banvallen.

– Centralt ska det inte vara några mopeder alls, och utanför centrum är det bara oregistrerade mopeder som får köra. De så kallade EU-mopederna har ingenting på banvallen att göra, säger Stefan Jalderyd.

Han skulle gärna se en delning av banvallen, där ena delen är till för fotgängare och den andra för cyklar och liknande. En sådan uppdelning skulle minska risken för missförstånd och incidenter. Men stora delar av banvallen är enligt honom för smala för att det ska kunna genomföras.

Är det tillåtet att rida på banvallen?

– Nej, det är det inte. Längre ner mot Vegby har man lagt grus bredvid banvallen, men på själva banvallen får man inte rida.

Under torsdagseftermiddagen promenerade Monica Gustafsson och Eva Andersen från Åsunda sjöstad söderut på banvallen. De brukar gå på vänster sida, men upplever att det ibland är oklart hur man ska mötas.

– Jag går på vänster sida, men det gör inte alla andra. Och en del cyklar på vänster sida, säger Monica Gustafsson.

Eva Andersen håller med.

Annons

– Det kan gå väldigt fort när cyklisterna kommer. Det skulle vara bra med en linje som skilde cyklister och fotgängare, säger hon.

Stefan Jalderyd ser gärna att rullskid- och inlinesåkare gör andra uppmärksamma på att de kommer att passera.

– Jag åker en del själv, och jag brukar skrapa lite med staven 50 meter innan man åker om någon. En gång såg jag faktiskt en som hade en ringklocka på staven.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons