Annons
Nyheter

Promenad i 1850-talets Ulricehamn

En tjuvmjölkande piga, två mamsellsystrar och en knalle var några av de historiska personer som besökarna fick träffa på stadsvandringen i lördags.
Nyheter • Publicerad 27 maj 2014
"Knallen" leder folkhopen
"Knallen" leder folkhopenFoto: 
Kultursekreterare Lisa Mårtensson organiserar besökarna
Kultursekreterare Lisa Mårtensson organiserar besökarnaFoto: 
Lyssnar intresserat på "Fru Apelqvist"
Lyssnar intresserat på "Fru Apelqvist"Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Mamsellsystrarna Rogh
Mamsellsystrarna RoghFoto: 
"Knallen" leder folkhopen
"Knallen" leder folkhopenFoto: Pernilla Rudenwall Petrie
"Fru Apelqvist i 26:an"
"Fru Apelqvist i 26:an"Foto: 
Pigan som tjuvmjölkat
Pigan som tjuvmjölkatFoto: Pernilla Rudenwall Petrie
"Handlaränkan Brita Christina Lundberg" och "Knallen"
"Handlaränkan Brita Christina Lundberg" och "Knallen"Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Ulricehamns guideförening höll i den dramatiserade stadsvandringen och det var guiderna som tillsammans med några skådespelare gav liv åt verkliga personer och historier från 1850-talets Ulricehamn. Och trots regnväder var intresset stort och de 95 besökarna fick delas upp i tre grupper.

Under vandringen fick man stifta bekantskap med bland andra pigan Maria Jonsdotter i Rådhuset som undrade om hon möjligtvis skulle kunna få prästen och läraren Georg Wilhelm Zengerlein på kroken efter att hans fru gått bort.

Annons

En knalle kom också ut från Rådhuset, han hade just hämtat ut sitt knallepass som var nödvändigt för att få bedriva handel på den tiden. I broschyren som alla besökarna fick kunde man läsa att under åren 1820-1850 utstämplades fler knallepass i Ulricehamn än i Borås.

På kyrktrappan satt en piga och storgrät så det hördes lång väg, hon hade tjuvmjölkat och var nu rädd för vilket straff hon skulle få. Om det skulle bli skampallen eller rentav fängelse.

– Så går det när man tjuvmjölkar, sa Sophie Ljungberg (änka efter guld- och silverarbetaren Holmström) och hennes dotter som kom förbi. De hade precis varit och bevittnat den sista avrättningen i Kroken. Det var Anders Rundqvist som avrättades år 1853. Han hade rånat en postdiligens från Jönköping och också skjutit postiljonen.

Vandringen avslutades på Storgatan 22 där det vid den tiden fanns en bank inhyst i en lägenhet. "Fru Apelqvist" på Storgatan 26 kunde inte förstå poängen med att sätta in pengar på banken för "man vet ju inte om det är ens egna pengar man får ut sen eller om det är granntantens".

På Storgatan kom också mamsellsystrarna Rogh och gick med sina korgar. Och det var en av dem, Jacobina Rogh, som till slut gifte sig med prästen som pigan Maria Jonsdotter trånade efter.

Skådespelarna lockade till många skratt och besökarna, som var i alla åldrar, verkade uppskatta arrangemanget.

– Det var roligt och intressant. Jag gillar Ulricehamn och historia, sa Inga Saxlöv som bor i Borås men är född och uppvuxen i Ulricehamn.

Anna Wickström tyckte också om att höra historier från förr.

– Det var jättetrevligt, verkligen. Bäst var pigan som hade stulit mjölk, sa Anna Wickström.

Nästa dramatiserade guidning blir i Stadsparken den 24 augusti.

Sandra Wennergren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons