Annons
Nyheter

Premiär för konstpaus i det gröna

Konstnären Kristian Jensen hade länge haft planer på en utställning utomhus. I och med corona blev idén verklighet, och från och med lördag går utställningen Konstpaus att bevittna i det böljande landskapet.
Vårkumla • Publicerad 24 juni 2020 • Uppdaterad 25 juni 2020
Ulricehamnsbördiga konstnären Kristian Jensen har i helgen en coronavänlig vernissage för sin utomhusutställning Konstpaus i Vårkumla. Verket ”Ett mindre motstånd” är inspirerat av Greta Thunbergs klimatkamp.
Ulricehamnsbördiga konstnären Kristian Jensen har i helgen en coronavänlig vernissage för sin utomhusutställning Konstpaus i Vårkumla. Verket ”Ett mindre motstånd” är inspirerat av Greta Thunbergs klimatkamp.Foto: Lydia Andersson

Kanske är det Sveriges första drive in-utställning. Så skriver Ulricehamnsbördiga konstnären Kristian Jensen om sin nya utställning Konstpaus, som är utställd längs landsvägen utanför gamla skolan i Vårkumla i Falköpings kommun, där han har sin ateljé.

Idén om en konstutställning i det gröna har funnits länge, tanken om att kombinera natur, kultur och konst utomhus. Under coronapandemin har Kristian Jensen märkt av betydligt färre besökare till sin ateljé och sitt galleri, och såg därför möjlighet att förverkliga idén om en utomhusutställning.

Annons

– Nu känner kanske fler att de kan komma hit ändå och få en liten utställning, säger Kristian Jensen.

Totalt finns det nio verk att beskåda på landsvägen mellan Vårkumla kyrka och stenåldersgravarna vid Glaskulla gånggrifter.
Totalt finns det nio verk att beskåda på landsvägen mellan Vårkumla kyrka och stenåldersgravarna vid Glaskulla gånggrifter.Foto: Lydia Andersson

Utställningen är placerad längs en sträcka på två kilometer mellan Vårkumla kyrka och Glaskulla gånggrifter. Besökarna väljer själva om de vill gå, cykla eller beskåda verken från bilen. Utställningen består av förstorade fotokopior av Kristian Jensens tidigare verk. Då hans teknik med tusch och papper inte passar bra utomhus finns de flesta av originalen istället att betrakta inne i galleriet.

Kristian Jensen förklarar att han inte brukar jobba efter ett särskilt tema när han skapar en utställning.

– Jag försöker att inte tänka så mycket när jag jobbar, det som kommer ut kommer ut. Det är först när jag hänger utställningen som jag ser vad jag har tänkt på under året.

Verken har valts bland Kristians personliga favoriter från tidigare utställningar.
Verken har valts bland Kristians personliga favoriter från tidigare utställningar.Foto: Lydia Andersson

Utställningen kommer att vara gratis att betrakta, fotokopiorna har finansierats tack vare Ulricaakuten ett initiativ från Ulricehamns sparbank. Om initiativet blir lyckat är det inte omöjligt att han fortsätter nästa år.

– Jag kan tänka mig att inte bara köra själv, utan kanske göra en längre slinga med fler konstnärer. Om intresset finns kanske jag även kan ha guidade visningar i sommar.

Kristian Jensen är uppvuxen i Ulricehamn men har bott tjugo år i Vårkumla.
Kristian Jensen är uppvuxen i Ulricehamn men har bott tjugo år i Vårkumla.Foto: Lydia Andersson
Fakta

Kristian Jensen

Kristian Jensen kommer ursprungligen från Ulricehamn men bor numera i Vårkumla i Falköpings kommun.

Konstintresset föddes när han som barn fick överta tuschpennor av sin pappa, som arbetade som grafisk formgivare på postorderfirmor.

Han har studerat konst på Gotlands konstskola i Visby samt i Varberg.

I dag driver han Jensens ateljé, med galleri och försäljning, i den gamla skolan i Vårkumla.

Kristian Jensen har bland annat ställt ut i Göteborg, Falköping, Ulricehamn, Skövde och Arboga.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons