Annons
Nyheter

Posomgruppen inkopplad efter olycka

Efter fredagens trafikolycka där en kvinna dog kopplades kommunens så kallade Posomgrupp in för att ge stöd till de som behövde.
Nyheter • Publicerad 6 maj 2014
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Posom står för psykiskt- och socialt omhändertagande vid stora olyckor eller katastrofer. Gruppen består av en ledningsgrupp som har stor erfarenhet av kommunens verksamhet. Till sin hjälp har de ett större antal stödpersoner som till vardags arbetar inom kommunen med att vårda andra människor.

Det var räddningsledaren på olycksplatsen som gjorde bedömningen att Posomgruppen kanske skulle behövas i det här fallet och därför ringde Ulricehamns kommunchef. Han ringde i sin tur gruppens samordnare Leila Claesson.

Annons

– Sjukvården tar hand om de fysiskt drabbade. De som blir psykiskt drabbade kan få stöd och hjälp av Posomgruppen tills andra grupper tar vid, säger hon om gruppens uppgift.

I det här fallet samordnades gruppens arbete med Svenska kyrkan, vilka höll öppet både lördag och söndag.

– Vi var med i församlingsgården som stöd och hjälp. Det kom ett femtontal till en början, säger Leila Claesson.

Ett av målen med Posomgruppen är att försöka förebygga den psykiska ohälsa som kan bli resultatet av en traumatisk händelse.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons