Annons
Nyheter

Populärt med loom-armband

En loomisboom sveper över bygden. I hem och skolor knåpar barnen ihop armband av små färgglada gummisnoddar med hjälp av till exempel pennor.
Nyheter • Publicerad 30 oktober 2014
Viktoria Persson på fritidshemmet Bikupan delar ut gummiband till Davud Jafarov, Vilgot Glag, Axel Hoyle, Kevin Mellberg, Charlie Nyman, Harry Andreasson och Ida Dahlrud Gryttborn.
Viktoria Persson på fritidshemmet Bikupan delar ut gummiband till Davud Jafarov, Vilgot Glag, Axel Hoyle, Kevin Mellberg, Charlie Nyman, Harry Andreasson och Ida Dahlrud Gryttborn.Foto: 
Melwin Glag har gjort de flesta armbanden själv, men två stycken har hans mamma hjälpt till med.
Melwin Glag har gjort de flesta armbanden själv, men två stycken har hans mamma hjälpt till med.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Det finns flera sätt att looma på. Till exempel kan man använda sig av två pennor och en virknål.
Det finns flera sätt att looma på. Till exempel kan man använda sig av två pennor och en virknål.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Myra Lindström är den som har lärt många av barnen att göra loomisar.
Myra Lindström är den som har lärt många av barnen att göra loomisar.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Om man vill kan man ta tre loomisar samtidigt tipsar Melwin Glag, för att få ett bredare armband.
Om man vill kan man ta tre loomisar samtidigt tipsar Melwin Glag, för att få ett bredare armband.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Kevin Mellberg har gjort en ring.
Kevin Mellberg har gjort en ring.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Charlie Nyman loomar.
Charlie Nyman loomar.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Ida Dahlrud Gryttborn använder sig mest av färgerna lila, rosa, blå, grön och röd när hon gör armband. Harry Andreasson och Vilgot Glag tittar på.
Ida Dahlrud Gryttborn använder sig mest av färgerna lila, rosa, blå, grön och röd när hon gör armband. Harry Andreasson och Vilgot Glag tittar på.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Harry Andreasson har gjort ett långt halsband. Från vänster: Davud Jafarov, Charlie Nyman, Emanuel Pettersson, Harry Andreasson och Vilgot Glag.
Harry Andreasson har gjort ett långt halsband. Från vänster: Davud Jafarov, Charlie Nyman, Emanuel Pettersson, Harry Andreasson och Vilgot Glag.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– Vi har mani på loom-armband här, barnen är helt galna, säger Emma Söderberg som är pedagog på Bikupans fritidshem i Gällstad.

Och barnen flockas runt Viktoria Persson när hon delar ut gummiband och sen sätter de igång direkt och "väver" sina armband. Någon ber en kompis att skicka de aquablå snoddarna.

Annons

– Jag var i Ullared och köpte med mig 500 gummiband. Barnen satt länge varje dag och pysslade och det var helt knökat runt bordet. De 500 gummisnoddarna tog slut på en vecka så då köpte jag 500 till, och de tog också slut direkt, säger Viktoria Persson som också jobbar som pedagog på Bikupan.

Det finns flera sätt att göra de så kallade loomisarna. Barnen visar hur man korsar silikonsnoddarna och sedan trär man på dem på två pennor, särskilda plattor eller direkt på fingrarna. Efter det sätter man dit ett eller flera gummiband till och lyfter över de undre med fingrarna eller med hjälp av en virknål. Sen fortsätter man så och fram träder så småningom ett färgglatt smycke. Enligt barnen på Bikupan tar det allt från en minut till tjugo minuter att tillverka ett armband.

– Det var Myra Lindström här på fritids som visade mig, men jag såg inte riktigt hur hon gjorde. Men sen så satt jag hemma och tänkte på hur man gör och då gick det. Jag har 20 armband hemma som jag har gjort. Vaktmästarna har fått några också, de heter Urban och Kristian, säger Ida Dahlrud Gryttborn som uppger att hon sitter varje dag hemma i soffan och loomar,

– En tjejkompis lärde mig hur man gör. Det är kul att pyssla, säger Vilgot Glag och visar hur man gör ett lite bredare armband: "när jag har två tar jag två till, då blir det två i rad".

Myra Lindström verkar vara något av en expert för det är hon som har lärt många av fritidsbarnen här i dag att göra loomisar.

– Det är kul, för armbanden blir fina och sånt, säger Myra.

Ellen Angrell lärde sig att looma av storasystern.

– Ja, men sen kom jag på nya sätt. Det är kul att hålla på, de blir så fina, säger Elin.

Sandra Wennergren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons