Annons
Nyheter
En veterinär från Borås får en erinran av Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut efter att en ponny i Ulricehamn inte fick korrekt behandling.
Nyheter • Publicerad 9 september 2010

Det var i februari förra året som veterinären tillkallades eftersom man trodde att en ponny hade kolik.

Veterinären gav bland annat smärtlindrande och kramplösande innan han åkte därifrån.

Annons

Först vid lunchtid dagen därpå kom han tillbaka. Då var ponnyn sämre och fick föras till djursjukhuset i Skara. Där konstaterades tarmvred, men då var det för sent att operera och man tvingades avliva hästen.

Ansvarsnämnden skriver att det är ursäktligt att veterinären inte gjorde en så kallad rektalundersökning vid sitt första besök. Däremot borde han ha agerat annorlunda vad gäller behandlingen samt lämnat annan information till stallpersonalen.

Det var korrekt att ge kramplösande medicin till ponnyn men de starka smärtstillande medicinerna som gavs till hästen maskerade sannolikt symptomen och veterinären borde ha föreslagit en utökad övervakning av ponnyn.

Det är också enligt nämnden anmärkningsvärt att veterinären inte planerade att följa upp hästen tillstånd förrän påföljande morgon och det gick alldeles för lång tid innan veterinären kom tillbaka. Detta borde skett bara några timmar senare.

"Han borde ha behandlat ponnyn med högsta prioritet och om han inte hade möjlighet till det borde han istället ha lämnat ifrån sig fallet till en annan veterinär.", skriver nämnden.

"Sammantaget har händelserna lett till att det inte längre var meningsfullt att operera ponnyn när den kom till djursjukhuset. Den långa tidsutdräkten har också utsatt ponnyn för onödigt lidande.", skriver nämnden.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons