Annons
Nyheter

Politiserat c-inlägg på facebook stoppades

Ett inlägg med politiska förtecken som centerpartistiska ersättaren i fullmäktige Inger Broberg tog in på sin facebook-sida, togs under fredagen bort efter samtal med partiets gruppledare Anders Andersson.
Nyheter • Publicerad 9 mars 2013
Från Inger Brobergs facebook-sida. Efter frågor från UT uppmanade partiets gruppledare Anders Andersson henne att ta bort inlägget.Foto: 
Inger Broberg.Foto: Unspecified

I inlägget ställs barnfattigdom, hemlöshet och läkemedelsbrist i Sverige mot det svenska ekonomiska biståndet till andra länder.

”Psyskiskt sjuka utan behandling. Familjer som går i ekonomisk konkurs. Men vi donerar miljoner till andra länder utan att hjälpa våra egna först”, heter det.

Annons

Då Inger Broberg (C), ersättare i kommunfullmäktige i Ulricehamns kommun, först tog in inlägget på sin facebook-sida, funderade hon inte närmare över innehållet.

– Det kommer så mycket på internet, och det är lätt att man klickar på grejer utan att fundera så mycket över det, säger hon.

Efter att ha tagit del av inlägget är hon dock klar över sin inställning.

– Jag håller helt med om det som står i texten. Det är bedrövligt att vi inte tar hand om de svenskar som behöver hjälp i första hand. Alla ska ha det bra i Sverige först, innan vi skickar pengar utomlands, säger hon.

Är det en åsikt som du har förankrat i ditt parti, Centern?

– Nej det är min personliga uppfattning. Men jag är Centerpartist i själ och hjärta.

Anders Andersson, gruppledare för Centerpartiet i Ulricehamn blir bekymrad då han får kännedom om inlägget. Efter att ha pratat med Inger Broberg, säger han att han bett henne ta bort inlägget från sidan.

– Jag tror inte hon tänkt igenom texten och hur den kan tolkas, säger han.

– I vårt parti har vi högt i tak. Men samtidigt ska vi som är förtroendevalda ha en hyfsad ton, också i sådana här sammanhang.

Anders Andersson betonar att Centerns inställning i sakfrågan är att Sverige har råd med både bistånd och stöd till utsatta människor i Sverige.

– I det här fallet, med den mot var det alldeles för lätt att tolka texten på ett helt annat sätt, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons