Annons
Nyheter

Politiker oense om resurser i skolan

Mycket tyder på att skolmiljön har blivit råare, framför allt i de lägre åldrarna. Men hur man bäst tacklar problemen är politikerna inte helt överens om.
Nyheter • Publicerad 10 juni 2014

I lördagens UT beskrevs bristerna i den psykosociala miljön i skolorna. Från politiskt håll är man dock inte helt överens om hur problemen ska lösas, eller vad de beror på.

– Jag uppfattar att artikeln beskriver ett förändrat samhälle. Det hårda klimatet kommer sannolikt inte från skolans värld, men skolan måste klara av att lösa problemen, säger Roger Wilhelmsson (M).

Annons

Hur skolan ska lösa problemen finns det kanske ingen tydlig mall för, men Roger Wilhelmsson menar att det är viktigt att inte bara leta förklaringar till problemen, utan att faktiskt göra sitt bästa för att lösa dem också.

– Skolan har i princip fått de resurser den begärt men det krävs annat också. Det här pekar på att det även finns andra problem som kanske inte politiken kan lösa, säger han.

Han vill inte för den sakens skull lasta över hela ansvaret på skolan, utan menar istället att det är många som delar på ansvaret.

– Det krävs en hel by för att uppfostra ett barn. Jag har fått en känsla av att konflikter kommer in i skolan utifrån, och att det är samspelet inom vuxenvärlden som brister, säger han.

Detta är något som Jan-Olof Sundh (V) håller med om, men han tror däremot lösningen i första hand består av mer resurser.

– Man måste ha färre elever i klasserna och fler lärare, säger han.

Att det finns ganska stora lokala skillnader kan peka på att ett förändrat samhällsklimat kanske inte är hela förklaringen.

– Det har till exempel varit ganska stor ruljans på rektorer, då kanske det är svårt att få stabilitet. Men det handlar i mångt och mycket om resurser, säger Jan-Olof Sundh.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons