Annons
Nyheter

Polisen: ”En märklig kompisgrupp”

Det är en grupp ungdomar som är kompisar men som ändå begår brott mot varandra. Så säger polisen om de många åtalen.
Nyheter • Publicerad 11 augusti 2011

På polisen i Ulricehamn är man väl bekant med de ungdomar som nu står åtalade för olika brott under våren. Polisen har också aktivt jobbat med ungdomarna.

– Vi har tillsammans med kommunen sett till att en fältassistent funnits med i gruppen under våren. Det har främst syftat till att lösa en del knutar mellan individer, säger Stefan Gustafsson vid polisen i Ulricehamn.

Annons

Gänget är kompisar i skolan och på fritiden. Vänskapsbanden inom gruppen knyts och bryts dock kontinuerligt.

– Under utredningen upplevde vi det hela som mycket märkligt. Kompisarna begår brott mot varandra och anger varandra för att sedan bli vänner igen. Vi blir inte riktigt kloka på det här, säger Stefan Gustafsson som inte vill uttala sig om det rent allmänt så att klimatet på högstadiet hårdnat.

– Det får skolan svara på. De fallen som vi pratar om här hör till en isolerad grupp och gäller inte på något sätt alla elever, säger han.

Några av åtalen gäller stölder av dyra telefoner. Är det ett problem att barn och ungdomar har dyra saker på sig?

– Att det är så att ungdomar har allt dyrare saker på sig och med sig i skolan är ett faktum. Det gäller inte bara telefoner. Vi ser att det är ganska mycket stölder i skolmiljön i dag. Om det nu är nödvändigt att ha med de här telefonerna i skolan när höstterminen startar så finns det all anledning att se till att de är inlåsta när de inte används, säger Stefan Gustafsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons