Annons
Nyheter

Plan på gång för Torpa-Hofsnäs

Främja utveckling och samtidigt ta tillvara det som finns. Det är tanken bakom en ny plan för Torpa-Hofsnäs.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2013

Området norr om Länghem – vid Torpasjön och Yttre Åsunden – är ett av bygdens stora utflykts- och turistmål. Här finns rika kultur- och naturvärden och området anses vara värdefullt för friluftslivet.

Men miljön är känslig, det går inte att bygga eller göra vad som helst. Och just för att få mer struktur, mer riktlinjer och ramar för hur utvecklingen bör ske – utan att krocka med de kultur-, natur- och friluftsvärden som finns – har Tranemo kommun påbörjat ett arbete med att få fram en fördjupad översiktsplan för området.

Annons

Ett förslag har tagits fram och finns ute på samråd till 8 april. Det kommer också att anordnas ett samrådsmöte på Rådde gård 6 mars.

– Jag hoppas det kommer mycket folk då. Vi vill ha en stor diskussion kring detta, säger Elin Berg, planarkitekt på Tranemo kommun.

I planförslaget finns ett antal delområden redovisade och hur kommunen vill att de ska användas i framtiden.

Om vi börjar från söder föreslås att det stora fritidshusområdet mellan Länghem och Torpanäset blir ett ”omvandlingsområde mot permanentboende”, alltså att sommarstugorna blir permanentbostäder, vilket väl är ett önskemål från dem som bor där. En utökning av området föreslås också, genom en detaljplan för bostäder åt väster.

Den allra sydligaste delen av Torpanäset, med Hofsnäs, är enligt planförslaget ett så kallat LIS-område, där LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära lägen. Här handlar det om utveckling av turism- och friluftsliv. Det är ett önskemål om att få öka antalet övernattningsmöjligheter som tillgodoses. I övrigt är förslaget för hela Torpanäset, att ingen ny bebyggelse bör tillåtas där.

Vid södra delen av Torpasjön finns i planen ytterligare ett LIS-område, en kilometer långt, där det sägs att ”bostadskomplettering” ska tillåtas.

I den lilla viken på andra sidan Torpasundet, från Torpanäset sett, föreslås möjlighet att uppföra en parkeringsplats och en brygga.

– Här finns en tanke att knyta området närmare Ulricehamn, genom att ge möjlighet för exempelvis en passagerarbåt att lägga till, säger Elin Berg.

Norr om den tänkta bryggan är ett utvecklingsområde för friluftslivet.

Omkring Torpa stenhus, även det ett LIS-område, anger planförslaget utveckling av kulturturism och jordbruk. I stort sett handlar det om att fortsätta den verksamhet som bedrivs där i dag och få möjlighet att vidareutveckla den.

Annons

Finns det något i planförslaget som kan anses vara kontroversiellt?

– Det är en känslig miljö och mycket att ta hänsyn till. Länsstyrelsen och naturintresserade kan ha en del synpunkter, säger Elin Berg.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons