Annons
Nyheter

Pilotprojekt om återvinning

Möjligheterna till att återvinna kläder för produktion av retroplagg ska testas i ett nytt projekt i Gällstad.
Nyheter • Publicerad 8 september 2011
Historiskt arv ? Gällstad kan bli centrum för recycling och retroplagg.
Historiskt arv ? Gällstad kan bli centrum för recycling och retroplagg.Foto: Christer Seldevall

Istället för att lämna kläder och textilier till förbränning borde ett system med återvinning byggas upp. Det är grundtanken i projektet och drivkraften för Gällstadsbygdens Företagarförening, som tillsammans med andra intressenter står bakom satsningen.

– Vi hoppas kunna finna en modell för recycling. Istället för att som i dag slänga kläder, borde materialet kunna återanvändas. Antingen för tillverkning av kläder eller till något annat. Det viktiga är att naturresurserna tas tillvara, säger Nils Nilsson, ordförande i Gällstadsbygdens Företagarförening.

Annons

Målet med pilotprojektet är att hitta en modell för återvinning av kläder (eller recycling, som det kallas i projektet).

Närmast ska en småskalig modell för mottagning av textilier i Gällstad tas fram. Lokalisering blir en av frågorna. I pilotstudien avsätts även tid till att göra en större EU-ansökan om att en förstudie.

– Med tanke på textilbranschens historiskt starka ställning i Gällstad är det naturligt att orten blir basen för projektet, säger Mats Magnusson, projektledare för pilotstudien.

Han ser goda möjligheter till att satsningen kan bli startskottet till en storskalig modell där en ny bransch kan utvecklas.

– Det bygger på flera faktorer. Forskningen är en sådan. Där har vi redan kontakt med två projekt vid Högskolan i Borås, säger Mats Magnusson.

– För arbetsmarknaden kan detta också få betydelse. Faller projektet väl ut kan det leda till att en ny bransch utvecklas med nya arbetstillfällen som följd.

–Logistiken är en viktig faktor i sammanhanget. Vi har kontakt med två klädkedjor som har ett uttalat intresse för projektet. Lika väl som att man i dag tillämpar en Code of conduct gentemot leverantörerna i fråga om socialt ansvar, finns tankar om en liknande inställning gentemot konsumenterna.

Tankar hos enskilda företag i branschen om att skapa så kallade retro-plagg, tillverkade av återvunnen textil, finns med som viktig faktor inför pilotprojektet. Liksom det faktum att det periodvis är råvarubrist vad gäller ull.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons