Annons
Nyheter

Phuket vinterfavorit i Ulricehamn

Vad hände med sommaren egentligen? Många besvikna soldyrkare dyker ner i resekatalogerna och satsar på en resa i vinter.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2011
Eva Jacobsson
Eva JacobssonFoto: Kajsa Kettil
Gösta och Marja-Liisa Nilsson från Gällstad har just kommit hem från en resa till Österrike, men drömmer sig ändå bort bland sista minuten-resorna.
Gösta och Marja-Liisa Nilsson från Gällstad har just kommit hem från en resa till Österrike, men drömmer sig ändå bort bland sista minuten-resorna.Foto: Kajsa Kettil
Phuket i Thailand - fortfarande en favorit för solsugna svenskar.
Phuket i Thailand - fortfarande en favorit för solsugna svenskar.Foto: Teh Eng Koon / Scanpix

De populära resmålen Thailand och Kanarieöarna står sig fortsatt starka. Vi börjar även hitta tillbaka till Egypten efter det oroliga politiska läget i landet. Det visar en undersökning som Resebolaget Resia presenterar. Enligt undersökningen vill ulricehamnarna helst åka till Phuket. På andra plats kommer Teneriffa och på tredje plats Hurghada. En nyhet är semesterorten Marsa Alam. Enligt Eva Jacobson, resesäljare på Resia i Ulricehamn, går det direktflyg till den lugna orten.

Hon upplever att allt fler vill boka sin resa i god tid. Förr kunde vissa resenärer åka till flygplatsen på vinst och förlust och hoppas på en billig sista minuten-resa. I dag har de flesta åtminstone några dagar tillgodo.

Annons

Självklart beställer många sina resor via internet. Men det finns även ett behov av personlig service, tycker Eva Jacobssons kollega Wendy Scholtz.

– En del mellan 30 och 40 som är vana vid internet kan ändå tycka att det blir för mycket information och för rörigt. Då kommer de hit, säger hon.

Annars är det främst två kategorier som är de flitigaste kunderna: småbarnsföräldrar och 50-plussare. Barnfamiljerna är ute efter prisvärda resor, och de lite äldre resenärarena uppskattar semestrar med både slappande och aktiviteter.

– Det har blivit vanligare med resor med till exempel träning och yoga, säger Eva Jacobsson.

Utanför skyltfönstret står Gösta och Marja-Liisa Nilsson och studerar listan över sista minuten-resor. De är pensionärer och ser till att lämna hemmet i Gällstad flera gånger per år. Nyligen hemkomna från en bussresa till Österrike är de mer solbrända än de flesta på gågatan en fredag i september.

– Vi tycker mycket om att resa. Nu senast besökte vi Berlin, Prag och Dresden och sedan vandrade vi i de österrikiska alperna. Det var fint, säger Gösta Nilsson.

De har redan besökt flera av resmålen på sista minuten-listan. Eventuellt kan det bli en resa till solen i vintern, men de har inte bestämt sig. Det gäller nämligen att hitta en lucka i det kommande årets bokningar. Två Ålandsresor står på tur, och nästa höst sätter sig paret Nilsson på tåget till Italien.

– V såg det här programmet Solens mat och blev inspirerade. Vi ska bo på en italiensk gård som en mor och hennes två döttrar sköter, säger Gösta Nilsson.

– Resor berikar verkligen livet. Man träffar så många människor och får uppleva mycket, tillägger Marja-Liisa.

Topp tio charter bokade hos Resia i Ulricehamn för vintern 2011/12

1. Phuket, 2. Teneriffa, 3. Hurghada, 4. Krabi, 5. Lanzarote, 6. Gran Canaria, 7. Fuerteventura, 8. Sharm El Sheik, 9. Cancun, 10. Marsa Alam

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons