Annons
Nyheter

Personalfrågan en nyckel för företag med landsbygdsläge

Grimsås åkeri är ett av alla företag på landsbygden. Svårigheter att få tag i kompetent personal är utmaningar som företaget delar med många andra landsbygdsföretag.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2013
Louise Gustafsson på Grimsås åkeri.
Louise Gustafsson på Grimsås åkeri.Foto: Christer Seldevall

Louise Gustafsson äger åkeriet tillsammans med sin bror Nicklas. Åkeriet startade ursprungligen för att lösa kabelfabrikens behov av transporter, någon gång på 30-talet, berättar hon.

– Min far jobbade då vid åkeriet. När ägarna sedan ville sälja, fick min far möjlighet att ta över åkeriet. För fyra-fem år sedan fick jag och min bror i vår tur ta över, säger Louise Gustafsson.

Annons

Hur tänkte ni då, då ni bestämde er för att ta över?

– Eftersom vi redan var inne i verksamheten, så föll det sig ganska naturligt. Det var där vi jobbade, och det var det enda vi kunde. Samtidigt var konkurrensen inte fullt så uttalad som i dag, några år senare.

Fördelar med etablering på mindre ort?

– Folk känner varandra och vet vad man kan och vad man går för. Det är nära avstånd, vilket kan vara till fördel.

Nackdelar med etablering på mindre ort?

– Att service av olika slag försvinner eller läggs ner. Bank, post och affär är viktiga förutsättningar för att ett mindre samhälle ska kunna fortleva. När sådan service försvinner, blir det svårare för företag och privatpersoner att bo kvar. I förlängningen blir det också svårare att få tag i utbildad personal.

Särskilda önskemål som skulle underlätta företagandet?

– Att människor och företag på orten gynnar det som finns på hemmaplan. Att inte enbart välja det som är billigast utan även väga in andra saker, som fördelen av att det faktiskt finns en affär eller en bank på orten. Här tycker jag att alla har ett ansvar, både företag och privatpersoner. Det lönar sig i längden att gynna varandra.

Kommunens ansvar?

– Rent allmänt är det av stor betydelse att kommunen, då de gör upphandlingar av varor och tjänster, i så stor utsträckning som möjligt försöker beställa av lokala leverantörer. Det är allas våra skattepengar som används, och då tycker jag att kommunens ska försöka se till att pengarna kommer till nytta lokalt.

Annons

Hur ser det ut för er om tio år?

– Det vågar jag inte ha en uppfattning. Konkurrensen i vår bransch är stenhård. Särskilt med åkerier som är baserade utomlands, som innebär lönedumpning, vilket slår mot oss.

Henrik Erickson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons