Annons
Nyheter

Pengar till vårdpersonal fryser inne

Det blir inga extra statsanslag till mer personal inom äldreomsorgen. Det är en märkbar effekt för Ulricehamns kommun efter att regeringens budget inte beslutades i riksdagen.
Nyheter • Publicerad 3 januari 2015

Inför kommunstyrelsens första sammanträde 2015 har ekonomichefen tagit fram underlag som visar konsekvenserna för kommunens ekonomi, sedan regeringens förslag till budget inte kunde antas av riksdagen i höstas.

Då kommunfullmäktige fastställde sin budget i november, byggde förslaget på den regeringsproposition som väntades röstas igenom. Men som känt är, blev det istället Alliansens budget som antogs av riksdagen.

Annons

För Ulricehamns kommun blir det främst inom äldreomsorgen som skillnaden nu kommer att märkas.

– För vår del handlade det om 2-2,5 miljoner kronor, pengar som vi nu tyvärr går miste om. Pengarna skulle ha använts till personalförstärkningar, något som alltså nu inte blir av, säger kommunstyrelsens ordförande Mattias Josefsson (S).

Även inom skolan blir det ändrade förutsättningar. Det blir ungefär samma pengar, men delvis annan inriktning, enligt Mattias Josefsson.

Inför kommunstyrelsens sammanträde noteras även de ändrade förutsättningarna när det gäller de uppdrag som lämnats i budgeten för kommunen 2015, till STUBO AB och till kultur avseende renovering av miljonprogramområden respektive kultur i miljonprogramområden.

– Det är synd att kommunen missar de pengarna som tidigare aviserades. Ungefär 65 procent av Stubos lägenheter hör till miljonprogrammet. Här finns ett omfattande behov av renovering, säger Mattias Josefsson.

Riksdagens beslutade statsbudget innebär att staten inte fortsätter med den riktade satsningen på yrkesvux. Från och med 1 januari 2015 kan Sjuhärad därför komma att stå utan finansiering av de yrkesvuxutbildningar som bedrivs i dag.

För att inte riskera att denna verksamhet upphör med kort varsel, vilket kan innebära negativa konsekvenser för deltagarna, kan Ulricehamns kommun besluta om att som mest ersätta Sjuhärads Kommunalförbund med 25 kronor per invånare under förutsättning att statlig finansiering uteblir, enligt underlaget till beslut.

25 kronor per invånare motsvarar cirka 600 000 kronor för Ulricehamns kommun. Ett eventuellt budgettillskott till verksamheten kräver i så fall beslut om finansiering.

Inför kommunstyrelsens sammanträde på torsdag, är förslaget att Ulricehamns kommun ska ersätta Sjuhärads Kommunalförbund med som mest 25 kronor per invånare till en fortsatt satsning på yrkesvux under förutsättning att statlig finansiering uteblir.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har sammanfattat de största skillnaderna mellan regeringens förslag till budget för 2015 och Alliansens budgetmotion, enligt följande:

? Riktad satsning görs på barn och ungas psykiska ohälsa från år 2016. Under 2016 avsätts 250 miljoner, 2017 avsätts 350 miljoner och 2018 avsätts 400 miljoner.

? Den föreslagna höjda riksnormen för försörjningsstödet dras tillbaka.

? Stärkt personalbemanning på 2 miljarder inom äldreomsorgen tas bort och ersätts delvis med andra riktade insatser.

? Ingen höjd avgift inom äldreomsorgen men höjd avgift för maxtaxan i barnomsorgen.

? Inom miljö- och energiområdet fanns det i budgetpropositionen satsningar på cirka 7 miljarder under en fyraårsperiod, som inte fanns med i Alliansens budgetmotion.

? Arbetsgivaravgiften för unga är fortsatt lägre år 2015

? Ingen skattesänkning för pensionärer

? Inom barn- och utbildningsområdet är de riktade satsningarna i stort sett jämförbara men med olika inriktning.

? Nationella slutprov och obligatoriskt bedömningsstöd införs i grundskolan och finansieras med 20 miljoner enligt finansieringsprincipen.

? Läxhjälp införs med 389 miljoner och regleras via finansieringsprincipen.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons