Annons
Nyheter

Patienttapp var väntat

Sedan vårdvalet infördes har Vårdcentralen i Ulricehamn tappat 2 500 patienter, vilket var väntat. Nya Hälsobrunnen har hittills över 3 000 listade.
Nyheter • Publicerad 20 september 2011
Christer Rosén är en av drygt 3 000 patienter som valt att lista sig hos Hälsobrunnen. Den nya vårdcentralen har sannolikt tagit patienter från vårdcentralerna i både Ulricehamn och Dalum.
Christer Rosén är en av drygt 3 000 patienter som valt att lista sig hos Hälsobrunnen. Den nya vårdcentralen har sannolikt tagit patienter från vårdcentralerna i både Ulricehamn och Dalum.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Pia Isaksson är verksamhetschef för Vårdcentralen i Ulricehamn:

– I grunden är det här en fördel för människorna i Ulricehamn. Det är något positivt att man kan påverka vart man vill gå. Sedan får ju vi anpassa oss utifrån det. Det gäller att vara så bra att patienterna väljer oss.

Annons

2 500 färre som har listat sig för Vårdcentralen betyder ett tapp på nästan femton procent, vilket Pia Isaksson säger var väntat. Erfarenheter från andra platser visar att det brukar hamna där.

– Helst vill vi ju inte tappa något alls, men ja, det var nog vad vi trodde ungefär.

Hon säger också att de kontinuerligt och intensivt arbetar för att bli bättre, just för att få fler att välja dem.

– Vi vill att ulricehamnarna ska vara stolta och trygga med oss.

Hur har det här tappet påverkat verksamheten?

– Vi måste naturligtvis anpassa oss, säger hon och nämner att de till exempel har minskat personalstyrkan något. Exakt hur mycket kan hon inte säga i nuläget men det har kunnat lösas med naturliga avgångar.

Ett annat sätt att möta förändringen har till exempel varit bedömningsmottagningen.

– Det är ett bättre sätt att jobba, vi har samma personal men vi kan träffa mycket fler patienter och ge mer vård. För patienterna har det blivit bättre både vad gäller kvalitet och tillgänglighet.

Ulricehamns nya vårdcentral Hälsobrunnen, öppnade i början av april, och har alltså varit igång snart ett halvår. I slutet av augusti hade man 3 182 listade, men enligt Björn Bonnevier från Hälsobrunnen ökar den siffran dagligen och är just nu 3 340.

– Vi tycker utfallet är väldigt bra, förhoppningen var det här, säger han.

Annons

Han säger att antalet listade alltså växer snabbt, och även om de kanske inte kommer fortsätta öka i den takten, tror han de kommer fortsätta öka.

Något slutgiltigt mål har de inte, och inte heller något övre tak.

Att många har valt att lista sig för dem tror han beror på flera saker, som att de inte har några stafettläkare till exempel.

– Sedan är vi lättillgängliga tycker vi själva, och vi har nya fräscha lokaler.

Är ni oroliga för att ni har varit nyhetens behag, att det kan komma bakslag?

– Nej. Vi är en seriöst arbetande personal och vi litar till att vi gör ett bra jobb. Det är det som är den starkaste faktorn som drar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons