Annons
Nyheter

På spaning efter den söta saven

Under några veckor på våren går det att tappa sav ur björkar. Jan och Eva Grandell på EJfarm i Kölingared ska bland annat använda björksav i sin glasstillverkning.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2014
Låter man dunken stå över natten kan man hämta många liter björksav på morgonen efteråt.FOTO: Henrik Sandgren
Låter man dunken stå över natten kan man hämta många liter björksav på morgonen efteråt.FOTO: Henrik SandgrenFoto: 
Saven går att dricka färsk direkt från trädet. Smaken är vattnig och söt, med undertoner av vad som kanske bäst beskrivs som björksmak.
Saven går att dricka färsk direkt från trädet. Smaken är vattnig och söt, med undertoner av vad som kanske bäst beskrivs som björksmak.Foto: 

Det är en kylig morgon, i dunkarna som stått och fyllts med sav under natten är det till och med några isbitar. Det sipprar sakta ur träden, men senare på eftermiddagen när det blir varmare kommer saven att stiga snabbare.

– Ett bra träd kan ge tio liter per dygn. Men det är lite tidigt på morgonen så det rinner inte ut så mycket nu, säger Jan Grandell.

Annons

Att tappa björksav ingår inte i allemansrätten, men för den som har egna björkar går det att tappa, även ur små träd. Till och med sly kan ge sav, men då blir det naturligtvis inte så mycket. Det bästa är att tappa från björkar som växer på torra platser.

– Då blir saven mer koncentrerad och smakar mer, säger Jan Grandell.

Efter att ha borrat ett hål i trädstammen och stoppat in en slang som går till en dunk, hänger Jan Grandell dunken på trädets skuggsida. Anledningen är att den bäst förvaras svalt.

– Björksav är en färskvara, hållbarheten är ungefär som för mjölk. Man får vara ganska snabb med att ta hand om det efter att man har tappat, säger han.

Många tror att träden tar skada när man tappar dem på sav, men det gör de inte om man bara är försiktig. Man ska inte ta för mycket sav och inte ur samma träd flera år i följd, och hålen kan man gärna plugga igen efteråt för att hindra rötskador. Men risken att trädet ska få näringsbrist på grund av ingreppet är liten.

– Man kan få mellan 600 och 1000 liter sav ur ett sådant här träd. Tar man 50 liter är det procentuellt så lite att det inte gör någon skada. Det är inte värre än att det blåser av en gren som det droppar sav ifrån, säger Jan Grandell.

Saven innehåller mestadels vatten, men även en hel del sockerarter, vitaminer och mineraler. Smaken är vattnig och lätt söt. Den går att dricka färsk, men kan även konserveras och smaksättas. Paret Grandell brukar ha gårdsförsäljning av diverse hemgjorda livsmedel, och förra året sålde de björksav smaksatt med bland annat citron och kanel, rosenblad och jordgubb.

– I år blir det ingefära och citron, det blir en riktig hälsodryck, säger Jan Grandell.

Förutom att sälja björksaven som dryck kommer de även använda den istället för vatten i sin glasstillverkning.

– Nu när vi ändå har björksav kan man lika gärna göra glass av det, så blir det lite extra exklusivt. Det är lite nyttigt också, säger Jan Grandell.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons