Annons
Nyheter

Överklagar för sänkt hastighet

Hastigheten på väg 1711 genom Komskälet bör sänkas till 50 kilometer i timmen, anser flera privatpersoner, som överklagat länsstyrelsens beslut att behålla 70-skylten.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2011
Foto: Christer Seldevall

Överklagandena har lämnats till statliga Transportstyrelsen. Detta sedan länsstyrelsen i somras beslutade att ha kvar hastighetsbegränsningen om 70 kilometer i timmen på väg 1711.

Det är en sträcka genom Komskälets by som diskussionen gäller. Enligt ett av överklagandena består flertalet av de oskyddade trafikanterna av barn eller äldre. Dessa har av naturliga skäl svårigheter att se och höra fordon som närmar sig och de har sämre förmåga till riskbedömning, längre reaktionsförmåga samt svårigheter med att snabbt förflytta sig vid fara. Således handlar det om en sårbar grupp.

Annons

I överklagandet konstateras att polisen i egenskap av remissinstans uppgett att respekten för gällande hastighetsbegränsning på platsen är låg. Vidare anser polisen att en sänkt hastighet troligen inte skulle få bättre efterlevnad, vilket skulle motivera att gällande hastighetsbegränsning bör behållas.

Ett högst anmärkningsvärt resonemang, enligt en av de överklagande:

– Det är polisens uppgift att se till att hastighetsbegränsningarna efterlevs. Sker inte det är det en brist som ska hanteras och åtgärdas av Polismyndigheten.

Det kan noteras att polisen i sitt yttrande som remissinstans visserligen avstyrkt ansökan om sänkt hastighet. Men samtidigt föreslagit att fysiska åtgärder i trafikmiljön bör övervägas på särskilda platser, i syfte att öka bilförares uppmärksamhet på utfarter.

En av de överklagande hänvisar till undersökningar som visar att en stor andel bilförare konsekvent kör fortare än tillåtet. Men oavsett det skulle en sänkning av tillåten hastighet på aktuell sträcka ändå innebära en att den statistiskt genomsnittliga hastigheten skulle sänkas avsevärt. Vilket i sig skulle få positiva effekter, både vad gäller antalet olyckor och effekter på miljön.

Dessutom skulle den regionala utvecklingen gå framåt, då området ”skulle bli än mer attraktivt och tryggt för barnfamiljer och således skulle bygden leva vidare”.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons