Annons
Nyheter

Överklaganden försenar Tvingen

Den som trodde att det var klart för nybyggnation i området Tvingen i Ulricehamn trodde fel. Tolv personer har överklagat detaljplaneärendet till regeringen.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2011

Kvarteret Tvingen i Ulricehamn, en av de senaste årens största politiska trätofrågor, lyfts alltså upp till högsta ort. Miljödepartementet ska nu ta ställning till överklaganden från totalt tolv personer. Det som de tolv har överklagat är Länsstyrelsens beslut i september förra året. Då togs beslut på en rad punkter (se faktarutan här intill) och det blev avslag på samtliga.

Samtliga som överklagade då, och samtliga som överklagat till regeringen nu, är boende i området eller har andra intressen i kvarteret Tvingen. Argumenten nu är i stort de samma som när planen överklagades till Länsstyrelsen. Det gäller brist på lyssnande på framförda synpunkter, felaktigt underlag, jäv, planens materiella innehåll, kulturhistoriska värden, strid mot översiktsplanen och områdets utformning.

Annons

Göran Fahlström från Ulricehamn har tidigare varit aktiv i debatten och han är en av dem som överklagat Länsstyrelsens beslut. Så stora förhoppningar har han dock inte.

– Ska jag vara riktigt ärlig är jag pessimist. Resultatet blir säkert att detaljplanen fastställs och det enda vi då har uppnått är att skjuta på byggnationen.

Fahlström har under hela processen försökt lyfta fram de estetiska värdena i Ulricehamns stad. Han tycker fortfarande inte att han får något gehör.

– Det är skrämmande egentligen. Stolarna i kommunhuset är ytterligare ett exempel på att estetik inte så står så högt på dagordningen hos de som bestämmer i vår kommun. Sett till stadskärnan så har Ulricehamn unika möjligheter men allt som finns framför ögonen på politikerna är 25 000 invånare. Det är synd att de inte inser att de som flyttar till Ulricehamn inte vill bo i stora betongkomplex, säger Göran Fahlström.

Voten i Ulricehamn är företaget som vill bygga i området. Torbjörn Isaksson suckar tungt när överklagandet kommer på tal.

– Vi har väntat i fyra år nu på att komma igång. Ska jag vara uppriktig så är det katastrof för ett litet företag som Voten. Jag kan fråga mig om företag i vår storlek ens ska försöka oss på sådana här projekt. Det kostar pengar hela tiden när det står still.

Nu räkna r Voten med att regeringen ser på saken på samma sätt som Länsstyrelsen och geotekniska undersökningar har redan inletts. Torbjörn Isaksson hoppas på ett snabbt handläggande i Stockholm.

– Det är den delen som måste bli bättre. Rätten att överklaga ska självklart finnas men hanteringen måste blir snabbare.

Isaksson kan berätta att intresset för att bo i nya Tvingenhusen är fortsatt stort.

– Det ringer folk hela tiden och frågar. Det finns ett jätteintresse för lägenheter med sådant läge.

Så här tyckte Länsstyrelsen i Västra Götaland på de punkter i detaljplanen som överklagats.

? Brist på lyssnande - Länsstyrelsen anser att kommunen uppfyllt de krav som ställs på samråd.

? Felaktigt beslutsunderlag - Länsstyrelsen bedömer det som mindre allvarligt, varför detaljplanen av den orsaken inte bör upphävas.

? Jäv. Carljohan Molander, som förutsätts få lokal i de nya byggnaderna, har röstat för planen i fullmäktige och även aktivt påverkat ledamöter - Länsstyrelsen anser att med tanke på röstresultatet 27-22 i fullmäktige kan det inte anses uppenbart att jäv påverkat beslutet. Därför finns det inte tillräcklig grund för att upphäva beslutet.

? Kulturhistoriska värden - Länsstyrelsen gör bedömningen att det inte finns tillräckliga skäl för att på denna grund upphäva beslutet.

? Detaljplanen strider mot översiktsplanen - Länsstyrelsen anser inte heller av detta skäl att beslutet bör upphävas.

? Höjden på husen - Länsstyrelsen anser att utformningen av bebyggelsen inte medför sådana konsekvenser för de klagande att det utgör en grund för upphävande av beslutet om detaljplan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons