Annons
Nyheter

Oron för brott minskar

Ulricehamnarnas oro att utsättas för brott minskar. Men allt fler upplever att nedskräpning och trafik är ett problem.
Nyheter • Publicerad 30 december 2011

Det är en del av resultatet av den senaste trygghetsundersökningen som polisen har gjort. En konsekvens av resultatet kan bli att fler bötfälls för nedskräpning.

Oron över att utsättas för brott har alltså minskat betydligt. Med tio procent om man jämför med flera tidigare undersökningar.

Annons

Den grupp som har analyserat resultaten lyfter fram vissa områden där oron har minskat mest. Det handlar om oron att ens fordon ska stjälas eller utsättas för skadegörelse, och oron att bli utsatt för inbrott i förråd, källare, vindsutrymme eller garage.

Samtidigt finns det förstås en oro. Den åldersgrupp där oron är störst är mellan 45 och 59 år, och kvinnor är mer oroliga än män.

Till det mer negativa hör att allt fler upplever nedskräpning som ett problem. Analysgruppen påpekar att problemet tycks öka över tid, och kommer med flera förslag. Gruppen vill till exempel granska om den som ansvarar för sophanteringen i Ulricehamns kommun fullgör sitt uppdrag. Man föreslår också att polisen i högra grad ska ge böter för de som skräpar ner. Dessutom vill man se fler papperskorgar på lämpliga platser.

Det tycks även vara så att allt fler upplever trafikrelaterade problem i sitt närområde, 51 procent i årets undersökning.

Ett delområde som har ökat kraftigt jämfört med flera andra undersökningar är de som säger sig ha problem med tung trafik och buller. Detsamma gäller för de som upplever att bilar kör för fort.

Gruppen rekommenderar att kommunen arbetar för att trafikföreskrifterna kring Tre rosors väg följs. Detta eftersom det finns flera skolor där.

Gruppen vill också att den lokala polisen och länsordningspolisen ska samverka mer kring kontroller och övervakning.

I Ulricehamns kommun riktade sig undersökningen till 900 personer. Svarsfrekvensen i Ulricehamn var 70 procent, bara en procent lägre än snittet i polisområde Älvsborg.

Resultatet av undersökningen har analyserats av en speciell grupp med representant från kommunen, den lokala polisen samt mer centralt placerad polis med speciell kompetens. Förutom svaren från medborgarna om upplevd trygghet och upplevda problem, har gruppen tagit hjälp av polisens databaser om till exempel anmälda brott, den lokala drogvaneundersökningen bland niondeklassare samt mediearkivet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons