Annons
Nyheter

Oro för telefonledning på mark

En telefonledning som släppt från tre stolpar fick ulricehamnsbon Bror Larsson att reagera.
– Den ska inte ligga där, säger ansvariga på Skanova.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2011
Telefonledningen på vägen mellan Åfärd och Kölingared har släppt från tre stolpar.
Telefonledningen på vägen mellan Åfärd och Kölingared har släppt från tre stolpar.Foto: 
Bror Larsson var nära på att köra över telefonledningen som ligger på marken.
Bror Larsson var nära på att köra över telefonledningen som ligger på marken.Foto: Jennie Aquilonius

Det var i maj som Bror Larsson mötte en bil och nästan körde på telefonledningen som låg vid sidan av vägen mellan Åfärd och Kölingared. Han menar att det såg ut som att den släppt från tre stolpar och fallit ner på marken.

– Det är förbaskat dåligt att de ansvariga inte sköter om sina ledningar. Jag har sett nedfallna och övervuxna ledningar på flera ställen i bygden, men det här är det värsta exemplet.

Annons

Han berättar att ledningarna på en del ställen har legat i månader.

– Vad händer om det kommer ett djur och har sönder ledningarna eller om en lastbil kör sönder dem? Både telefoner och många datorer är beroende av fungerande ledningar.

Enligt Lena Rosell, mediaansvarig på företaget Skanova som ansvarar för telefonnätet, kan det handla om att ledningarna tagits ner för att skogsägare ska kunna komma fram och fälla skog. Den som ber att få ledningar nedtagna ska höra av sig när jobbet är klart så att kablarna kan sättas upp igen. Skanovas tekniker kontrollerar dock kablarna med jämna mellanrum.

– Jag beklagar om det finns ledningar på marken, de ska inte ligga där utan sättas upp direkt. Det innebär bland annat fara för djur och kopparstöld. Den som ser att ledningar har fallit ner på marken kan alltid rapportera det till Samhällsingången på Skanova, säger Lena Rosell.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons