Annons
Nyheter

Oro för besparingar inom räddningstjänsten

Just nu pågår arbetet med räddningstjänstens budget och bland annat arbetar man på förslag till besparingar.
Nyheter • Publicerad 24 september 2013

Den 25 oktober ska politikerna i direktionen ta beslut om budgeten för Södra Älvsborgs räddningstjänst 2014. Men redan den 4 oktober ska direktionen fatta ett första beslut om vilken inriktning man ska ha på beslutet.

Sedan tidigare är det känt att politikerna i ägarrådet, alltså ledande politiker i kommunerna som tillsammans äger räddningstjänstförbundet, vill se en besparing.

Annons

Detta har skapat en oro bland räddningstjänstens anställda.

– Det är klart att det blir så. Om man vet att det pratas om besparingar men inte var det ska ske är det klart man blir orolig, säger Sven-Åke Josefsson som är räddningschef.

Det är alltså fortfarande oklart hur mycket som ska sparas eller om det ens blir någon besparing i slutänden.

– Man vill dra ner på vår verksamhet, det är ingen hemlighet. Däremot har inte direktionen lagt fast var man vill lägga den nivån, säger Sven-Åke Josefsson.

På räddningstjänsten håller man just nu på att ta fram olika alternativ med tillhörande konsekvensbeskrivningar för direktionen att ta ställning till.

Sven-Åke Josefsson nämner att eventuella besparingar dock kan stå i konflikt med räddningstjänstens handlingsprogram, alltså kommunernas ambitionsnivå för räddningstjänsten.

– Vill man ha strukturella förändringar, då måste man angripa beredskapsnivåerna, annars får man ingen besparingseffekt, säger han.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons