Annons
Nyheter

Ord mot ord om bygglovsmiss

Det förekommer olika uppgifter om hur det egentligen har gått till i processen som ledde fram till att Nybergs entreprenad och Nyrent nu står utan bygglov för en lokal de redan flyttat in i.
Nyheter • Publicerad 13 december 2011
Så här såg det ut när Nybergs nya lokaler började byggas förra vintern. Lokaler som saknar bygglov.
Så här såg det ut när Nybergs nya lokaler började byggas förra vintern. Lokaler som saknar bygglov.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Som UT skrev i lördags har länsstyrelsen upphävt bygglovet för industrilokalerna där Nybergs entreprenad och Nyrent redan har flyttat in.

Bakgrunden till länsstyrelsens beslut är dels att bygglovet innehåller ett villkor om att grannhuset inte ska vara bebott. Sådana villkor får inte finnas i bygglovsbeslut. Dels saknar länsstyrelsen dokumentation på att grannarna har underrättats om bygglovet.

Annons

Enligt kommunens stadsarkitekt Gunilla Pettersson, som har handlagt ärendet, fattade miljö- och byggnämnden beslutet utifrån informationen att Dan Nyberg, vd för de aktuella företagen, skulle köpa grannfastigheten.

Senare visade det sig att någon sådan överenskommelse inte var på gång. I efterhand tycker hon att de från kommunens sida borde ha agerat annorlunda.

– Vi skulle naturligtvis inte bara ha trott på det som sades utan vi skulle ha tagit reda på mer, fått någon slags bekräftelse på att de hade en uppgörelse på gång.

Dan Nyberg, hävdar å sin sida att allt han har sagt är att han eventuellt kan tänka sig att köpa fastigheten i framtiden om företaget behöver utöka. I övrigt hävdar han fortfarande att de har haft ett tillstånd från grannarna samt att kommunen bär ansvar för situationen, bland annat för att de skrev in ett felaktigt villkor.

Även Gunilla Pettersson tycker att det var fel att ha med ett villkor av det slaget i beslutet. Bakgrunden till villkoret är bland annat att verksamheten på industrifastigheten kan vara störande.

Enligt Gunilla Pettersson kommer området på sikt att planläggas för verksamheter, det vill säga till exempel industrier men inte bostäder. Men det går bra att använda huset som bostad fram tills att kommunen gör den här nya planläggningen.

Men de som bor på den aktuella fastigheten ska ha uppfattat det som att de inte får bo kvar där längre, vilket ledde till överklagandet.

– Hade man bara pratat med varandra från början hade den här situationen inte behövt uppstå, säger Gunilla Pettersson.

Även vad gäller den andra orsaken till att bygglovet har upphävts gäller delade meningar. Gunilla Pettersson ställer sig frågande till att länsstyrelsen inte har fått in något godkännande från grannarna.

– Vi har skickat in godkännande till dem. Det finns godkännande från samtliga grannar, säger hon.

Annons

Men detta har alltså inte länsstyrelsen sett.

– Nej, det finns inte i ärendet, säger Anna Roslund som handlägger ärendet på länsstyrelsen.

Nu har den som sökt bygglovet, Hökerum bygg, tre veckor på sig att överklaga beslutet. Ett alternativ till att överklaga är enligt Gunilla Pettersson att kommunen börjar snickra på ett nytt bygglovsbeslut.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons