Annons
Nyheter

Oppositionen välkomnar skattehöjning

Bra steg, men det borde ha tagits tidigare.
Socialdemokraterna välkomnar den borgerliga majoritetens förslag att höja kommunalskatten i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 31 oktober 2011

– Det är bra att de kommit till insikt. Men det borde ha gjorts tidigare. Då vi tidigare föreslagit detta har förslaget röstats ned, säger Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Samtidigt tycker han det är märkligt att taxorna överlag kommer att höjas i den takt som föreslås. Dock med undantag för taxan för att lämna avfall vid återvinningsstationen Övreskog.

Annons

– Jag förstår inte riktigt vilken taxestrategi som tillämpas. Att man exempelvis höjer avgiften för Musikskolan med tio procent är en väldigt kraftig höjning. I dag ligger avgiften på 750 kronor per termin.

Mattias Josefsson anser även potten för lönehöjningar nästa år är för låg.

– Jag undrar vad exempelvis lärarna säger om det, säger Mattias Josefsson.

Just skolan är ett område som särskilt diskuteras i dessa budgettider. Enligt Mattias Josefsson är det bekymmersamt att majoriteten inte satsar mer på skolan.

– Vårt förslag var bara 6,1 miljoner till lärande. Men majoriteten satsar mindre. Med tanke på de nya krav som staten lägger över på kommunerna inom skolområdet, finns det anledning att känna sig bekymrad. Frågan är hur vår kommun ska klara att hantera detta.

Mattias Josefsson undrar också över hur kommunstyrelsens ordförande i egenskap av moderat ser på finansminister Anders Borgs beskrivning tidigare i år av Sverige som den nya tigerekonomin.

Vad är din egen reflektion?

– Det är enkelt att vara finansminister om man använder sig av modellen att vältra över kostnader på kommunerna, säger Mattias Josefsson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons