Annons
Nyheter

Oppositionen presenterar alternativ internbudget

Slopat vårdnadsbidrag, mer pengar till skolan och högre löner – det är huvuddragen i oppositionens alternativa internbudget.
Nyheter • Publicerad 4 mars 2011

Före årsskiftet gick majoritetens och oppositionens åsikter isär när det gällde budgeten för 2011. Alliansen ville ha oförändrad skattesats – oppositionen föreslog en skatteökning på 75 öre. I november beslutade en oenig kommunfullmäktige att gå på alliansens linje. Budgeten innebär effektiviseringar/besparingar motsvarande 25 miljoner kronor under året.

Nu presenterar Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet ett gemensamt förslag till internbudget, det vill säga hur man ska fördela de pengar som är avsatta i budgeten.

Annons

– Vi köpte inte alla neddragningar. Vi lade också fram en kompromiss men fick inget gehör för den heller. Utifrån deras budget har vi lagt en internbudget inom oppositionen, säger oppositionsråd Mattias Josefsson (S).

Den lagda budgeten för 2011 innebär ett resultat på drygt nio miljoner kronor, vilket motsvarar en procent av skatteintäkter och statsbidrag. Oppositionen hänvisar till Sveriges kommuner och landsting, SKL, som rekommenderar minst två procent. En skattehöjning hade därför varit relevant, hävdar de tre oppositionspartierna.

– Nu kan vi tacka turen att prognosen för skatteintäkter ser bättre ut än väntat, säger Mattias Josefsson.

En av de föreslagna omfördelningarna är att avskaffa vårdnadsbidraget. Det skulle ge ökade intäkter motsvarande 800 000 kronor.

– Drygt 90 procent av dem som tar ut vårdnadsbidrag i Ulricehamns kommun är kvinnor. Vi tror inte att det är en bra lösning, säger Jan-Olof Sundh (V).

Förslaget innebär även mindre pengar till kapitalkostnader, som exempelvis projektet vid Lassalyckan. Kapitalkostnaden uppstår först när anläggningen är klar. Anläggningen vid Lassalyckan blir ett par månader försenad på grund av den tidiga vintern, och därför räknar oppositionen med att kunna ta 2,5 miljoner kronor från kapitalkostnader och pytsa in dem till skolan. Totalt vill S, V och MP lägga tre miljoner kronor mer än alliansen till lärande än förslaget till kommunstyrelsen.

– Det duger inte att ligga på 267:e plats. Där är vi överens med majoriteten att vi måste bli bättre, säger Mattias Josefsson.

Även lönerna måste bli bättre, enligt den föreslagna internbudgeten. En miljon kronor avsätts till ökade löner.

Slutligen tror inte oppositionen på majoritetens uppskattning att spara en miljon kronor på sänkta driftskostnader för kommunens fastigheter. En halv miljon skjuts därför till.

På måndag ska kommunstyrelsen ta beslut om internbudgeten.

Annons

Oppositionens internbudget är 1,2 miljoner kronor högre än den fastslagna budgeten.

– Därför måste vi föra vår internbudget till fullmäktige i slutet av mars för att äska mer pengar, konstaterar Mattias Josefsson.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons