Annons
Nyheter

Öppnar för kommun om sjukvårdssamarbete Mottagningarna stängs men dia- logen fortsätter Samarbete kan öka utbudet av sjukvård

Mötet mellan Ulricehamns kommun och primärvårdsstyrelsen resulterade i att en dialog nu kommer att föras om ett eventuellt samarbete. Men mottagningarna i Hökerum och Gällstad kommer inte att räddas.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2010

Det var kommunalrådet Roland Karlsson och oppositionsrådet Mattias Josefsson som i torsdags träffade ordförande för primärvårdsstyrelsen. Ett ökat samarbete mellan kommunen och sjukvården stod på dagordningen.

Den som hade förhoppningar om mötet skulle resultera i att de hotade distriktssköterskemottagningarna i Hökerum och Gällstad skulle räddas kvar blev dock besviken. Det definitiva beslutet om stängning är nu klart. Att mottagningarna stänger den 1 mars är det besked som gavs vid mötet.

Annons

– Stängningen av mottagningarna kan ses som en följd av vårdvalsmodellen. Skulle vi som kommun sätta in pengar för att exempelvis finansiera en fortsatt drift av mottagningarna skulle det rubba på systemet. Då skulle kanske även andra aktörer kräva kompensation, säger Mattias Josefsson.

– Även om man får räkna med att nya system har barnsjukdomar, tycker jag att det här finns anledning att se över kriterierna för det som gäller vårdvalet. Inte minst med anledning av att de två distriktssköterskemottagningarna tvingas stänga. Frågan är om kriterierna verkligen är rätt utformade, säger Mattias Josefsson.

Trots detta kan det ändå finnas skäl att titta på möjligheterna till samarbete mellan kommun och sjukvård. Vid torsdagens möte förklarade sig primärvårdsstyrelsen positiva till en samverkan. Exakt hur ett eventuellt kommande samarbete ser ut finns det i nuläget inga besked om.

– Men man kan exempelvis tänka sig ett samarbete gällande lokalerna i Ekero i Gällstad. Där har vi lokaler som man kan samverka kring. Eventuellt kan det bli ett breddat utbud av sjukvård där, säger Mattias Josefsson.

Jan-Åke Andersson, ordförande i primärvårdsstyrelsen, bekräftar att ett samarbete med Ulricehamns kommun är på gång.

– Det är vi överens om. Men vart det leder går inte att säga i dag, säger han.

Kan samarbetet öppna för möjligheten att rädda kvar mottagningarna i Gällstad och Hökerum?

– Nej, den möjligheten finns inte. Vårdvalsmodellen bygger på att medborgarna levererar in pengar som sedan används till vård. Den så kallade Kravboken styr utformningen. Att ändra på detta finns det ingen möjlighet till.

Ulricehamns kommun är den första kommunen som på det här sättet inleder ett samarbete med primärvården i Södra Älvsborg. Ytterligare möten för att diskutera detta kommer att hållas framöver.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons