Annons
Nyheter

Öppnar för återvinning av gamla bildäck

Sedan i måndags tas gamla, uttjänta bildäck emot utan kostnad på återvinningscentralen Övreskog i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 4 november 2013
Henrik Johansson som jobbar på återvinningscentralen Övreskog demonstrerar den nya anläggningen där uttjänta däck tas emot och demonteras från fälg.
Henrik Johansson som jobbar på återvinningscentralen Övreskog demonstrerar den nya anläggningen där uttjänta däck tas emot och demonteras från fälg.Foto: Christer Seldevall

Energibolaget, som driver anläggningen, har fått en del förfrågningar från privatpersoner om att kunna lämna bildäck till återvinning. Det är för att svara upp mot detta som möjligheten nu införs, berättar Marie Ström på energibolaget UEAB.

– Det är något som efterfrågats. Vi vet att det är många som har gamla däck liggande hemma i källare eller garage. För dem blir detta en god möjlighet att lämna hjulen till återvinning, säger hon.

Annons

Minskad nedskräpning i form av bildäck som kastats i skog och mark kan också bli en effekt, hoppas Marie Ström.

Satsningen görs i samarbete med kommunens arbetscenter. Därifrån kommer personal att medverka i omhändertagandet av inlämnade däck.

– Det blir två tjänster, och personal från arbetscenter kommer att alternera på dessa. Till att börja med kommer de att finnas på plats två dagar i veckan. Sedan får vi följa utvecklingen och se vilken efterfrågan på att lämna in däck det är, säger Jonas Isaksson, coach vid arbetscenter.

Privatpersoner som lämnar sina hjul kan inte räkna med att få tillbaka fälgarna. Såväl däck som fälg kommer att lämnas till återvinning.

Verksamheten är inte att betrakta som konkurrens gentemot däckfirmor, enligt Marie Ström.

– Nej, detta handlar bara om återvinning. Det gäller enbart inlämning av uttjänta däck, som inte längre används. Så någon konkurrerande verksamhet är det inte fråga om.

Ytterligare en förändring väntar vid återvinningscentralen från och med januari nästa år. Då kommer anläggningen att öppna redan på morgonen en dag i veckan, för privatpersoner. Även detta är något som privatpersoner har efterfrågat, enligt Marie Ström.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons