Annons
Nyheter

Omval till regionen före sommaren

Det blir omval i Västra Götalandsregionen. Ännu är datum inte bestämt, men det blir före sommaren.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2011

Valprövningsnämnden har beslutat att valet i Västra Götalandsregionen ska göras om. Flera olika orsaker ligger bakom beslutet.

– Det behövdes bara 15 röster till för att utjämningsmandatet skulle tillfalla Centern istället för Socialdemokraterna, säger Vivan Nilsson på Valmyndigheten till UT.

Annons

När så vid närmare granskning 15 röster från Skövde som tillhörde Centern "försvann" på vägen till länsstyrelsen, när 104 budröster i Göteborgs valkrets godkänts fast de var felaktiga, när röster i Halmstad inte kom fram och några personer inte fick rösta när de kom till vallokalen för att de redan var avprickade blev valprövningsnämndens beslut att valet skulle göras om.

Exakt datum för när valet ska bli är inte bestämt men det blir före sommaren och det kommer hållas i samband med att en krets i Örebro kommun också går till omval. I Örebro var problemet en valskola, där politikerna nästan följde med in i båset, samt budröster som blev fel.

Lite drygt 1 miljon väljare i Västra Götalandsregionen kommer alltså att få gå till valurnan igen. 30 dagar före valdatum ska en ny röstlängd finnas upprättad.

Kritiker har redan höjt ett förvånat ögonbryn över att det gått så lång tid sedan valet.

– Det är extremt lång tid, för lång tid. Det är bra med en noggrann genomgång men ett nytt val förlorar sin rimlighet så här lång tid efter ett ordinarie val. Det blir en osäkerhet i valsystemet och i den politiska verksamheten. Har den legal ställning eller inte? Det ska inte råda någon tveksamhet kring legaliteten i politiska organs ställning, säger Folke Johansson, statsvetenskaplig forskare, till TT.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons