Annons
Nyheter

Omsorgsbudgeten under kontroll

Ekonomin i kommunens äldreomsorg är i balans igen. Ett halvårs intensivt utvecklingsarbete har gett resultat.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2014

I vintras riktades skarp kritik mot kommunens äldreomsorg i en rapport, och ekonomin gick dåligt. En projektorganisation tillsattes för att få bukt med problemen, och nu har de röda siffrorna i budgeten blivit gröna.

– Det känns oerhört bra, för vi satte det som mål att ha nått det här till sommaren och på något sätt så gjorde vi verkligen det. Nu kan man sträcka på sig och börja fokusera på annat, säger processchef Carita Brovall.

Annons

Det har gjorts en mängd olika saker för att få bättre koll på ekonomin, och bemanningen har anpassats mot budgeten. Vad som är extra anmärkningsvärt är att det inte har behövt göras några uppsägningar.

– Det är glädjande, och det är också glädjande att vår personal inte behöver uppleva att finnas i en verksamhet som kostar för mycket, och att vi ändå kan leverera en bra vård till de gamla. Alla har jobbat hårt och kan känna att vi har klarat det här bra, säger Carita Brovall.

Men trots att inga uppsägningar gjorts så har ändå personalstyrkan minskat då man inte nyanställt efter att folk exempelvis gått i pension. Marie Törnqvist, vice ordförande i Kommunal i Ulricehamn, menar att arbetsmiljön kan ha blivit lidande.

– Det är väl bra att ekonomin är i balans, men våra medlemmar har fått känna av det. Kommunen har inte sagt upp någon men man har ju flyttat runt personal så vissa har ju fått det tuffare än andra. Men vårt uppdrag som fackförbund är ju i första hand att se till att det inte blir uppsägningar, säger Marie Törnqvist.

Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin gläds åt att målen har uppnåtts, även om det inte skett utan ansträngning.

– Jag vet ju att man har slitit hårt ifrån golv till tak, alla som arbetar inom äldreomsorgen har verkligen gjort sitt för att hjälpa till, säger han.

Att arbetsbelastningen blir högre med mindre personal tror han är en sanning med modifikation, då samtidigt styrningen har blivit mer effektiv. Däremot har det varit tufft för personalen under övergångsperioden.

– Själva omställningen är ju också jobbig, men när de nya arbetssätten har blivit rutin upplever man kanske inte arbetsbelastningen som högre längre, säger Lars Holmin.

Att ekonomin är i balans gör också att man kan börja titta framåt, och då man har bättre kontroll över verksamheten öppnas också möjligheter till ökade resurser.

– I vintras var det några som bara ropade på mer pengar, men vi kan inte bara skjuta in mer pengar utan att veta var hålen finns. Nu ser vi vart pengarna tar vägen, och då ser jag inga svårigheter att skjuta in mer pengar, säger Lars Holmin.

Henrik Sandgren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons