Annons
Nyheter

Olika regler för politiska partier

Gymnasieskolorna i Ulricehamn och Tranemo resonerar inte på samma sätt när det gäller politikernas valinformation i skolorna.
Nyheter • Publicerad 9 april 2010

I Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn är det fritt fram för de partier som för närvarande är representerade i riksdagen att ha bokbord i skolan och dessutom fritt få tala med eleverna.

När det gäller övriga partier kan det bli tal om att bjuda in dessa att vara med på lektioner. Förutsättningen är att besöken passar in i samhällslärarnas planering och att det blir i form av diskussionsforum under lektionen.

Annons

För de partier som står utanför riksdagen blir det inte tillåtet med bokbord och fria samtal med eleverna.

I Tranemo tillåts inte bokbord eller fritt verkande i skolans öppna lokaler för något parti. Anledningen till detta är att skolan inte anser sig ha resurser att på ett ansvarsfullt sätt låta personal genom sin närvaro bevaka att ordningen upprätthålls eller att budskap som inte ryms inom skolans värdesystem kan bemötas på plats.

All politisk medverka får enbart ske i undervisningen, främst inom ämnet samhällskunskap, och då skall lektionen planeras av berörda lärare.

All personal i skolan är enligt direktiven skyldig att medverka till att en demokratisk värdegrund kommuniceras, och att bemöta sådant som faller utanför denna.

Vad som skall gälla nationellt tycks vara oklart. I fjol konstaterade justitiekanslern att skolorna inte har rätt att neka partier; antingen skall alla eller inget få tillträde till skolan.

Sveriges kommuner och landsting har nyligen rekommenderat en generös skolpolicy, och utbildningsministern Jan Björklund har av Skolverket beställt tydligare regler för att undvika att partier stängs ute.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons