Annons
Nyheter

Ökning av antalet viltolyckor

Antalet viltolyckor ser ut att öka något både nationellt och i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 7 november 2013

Hittills i år har det ringts in 232 viltolyckor från Ulricehamns kommun till polisen. Det är alltså olyckor där trafikanter har kontaktat polisen om att det har skett en viltolycka.

Under samma period förra året var samma siffra 204 och året dessförinnan 182.

Annons

När Nationella viltolycksrådet senast sammanställde statistik för riket visade denna också på en svag ökning under det här året.

– Vad som har ökat något är antalet rådjursolyckor. Vad som har minskat är antalet vildsvinsolyckor. Det sistnämnda tror man beror på att det var kallt och torrt i vintras och att de här första kullarna frös ihjäl. Sedan var det kallt rätt länge på våren så det kan ha varit svårt att böka och skaffa mat, säger Anders Blomgren som är länsansvarig polis i Nationella viltolycksrådet.

Rent allmänt varnar man på viltolycksrådets hemsida för att vilt rör sig som mest i gryning och skymning. Man uppmanar bilister att planera sin resa och anpassa sin fart. Man vill också att bilister har en så kallad viltolycksremsa i bilen. En sådan är gratis och kan hämtas på någon av de myndigheter som ingår i viltolycksrådet, som polisen, skogsstyrelsen eller länsstyrelsen. På remsan finns instruktioner om hur man kan förbereda sin resa och hur man beter sig om man råkat krocka med vilt.

Rådet varnar även för att vissa platser kan vara utsatta, som där en starkt trafikerad väg korsar en ledningsgata. Det sistnämnda är ett lockande matbord för viltet. Viltstängsel är inte heller någon garanti för att vägen är fri från vilt.

Här sker det flest viltolyckor i Västra Götaland

Väg 41/27 Borås förbi Stora Transåssjön

Väg 1700 Borås Dannike

Väg 26 Skulltorp till länsgränsen Jönköpings län

Väg E45 Vänersborg Frändefors

Väg E45 Tösse Åmål

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons