Annons
Nyheter

Ogräsmedel för älskad gubbe får dispens

Stor kommersiell jordgubbsodling kräver en hel del bekämpningsmedel. Mindre odlingar som Skogens jordgubbsodling i Timmele klarar sig med mycket hackande och lite medel.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2011

I år har LRF överklagat Kemikalieinspektionens förbud mot användning av ogräsmedlen Butisan S och Betanal SC vid jordgubbsodling till Miljödomstolen och fått dispens. Hade ett förbud mot preparaten vunnit laga kraft skulle många svenska odlingar ha tvingats lägga ned verksamheten enligt LRF. För stora jordgubbsproducenter är det en omöjlighet att få bort ogräset med hacka och harv.

– Betanal används även vid odling av sockerbetor där preparatet är godkänt. Det som hänt nu är att företaget som säljer produkten gjort en ny produkt där Betanal ingår. När man tog fram den gjorde man inte tester för just jordgubbsodling. Så tog man bort den gamla produkten från marknaden och så står jordgubbsodlarna där, säger Sunita Hallgren hos LRF.

Annons

Det är dyrt för företagen att få nya produkter godkända och jordgubbsproducenterna i landet är en liten grupp om man jämför med till exempel spannmålsproducenter. Därför är det osäkert hur det kommer att gå när dispensen löper ut efter sommaren.

Vad har ni egentligen för hållning visa vi bekämpningsmedel?

– De ska användas med försiktighet och enligt anvisningarna, men för vissa producenter är de nödvändiga, säger Sunita Hallgren.

Det är rätt mycket jobb med att odla jordgubbar och särskilt om man ska hålla efter ogräset för hand. Jan-Ola Karlsson i Skogen han vet. I 35 år har han sysslat med jordgubbsodling. Det är arbetskrävande att sköta dem, plocka dem och passa på dem. Mest rädd är han för frosten.

– Jag sa till frugan härom dagen när jag satt i köket att gud så skönt det ska bli att kunna sitta här och skita i om det blir frost eller inte, säger Jan-Ola Karlsson.

När det är risk för frost måste han ut och vattna landen så att plantorna inte fryser. Oavsett om det är mitt i natten, eller inte.

Skogens jordgubbsodling använder sig av traditionella metoder att hålla ogräset borta, men de har gått en medelväg och sprutar även lite grann.

– Besprutning är inte så enkelt som man tror. Dels är preparaten dyra och dels så tar de inte alltid. Betanal till exempel är en bladherbicid som ska ta hjärtbladen, ogräset får inte ha vuxit för högt, det måste vara över 18 grader och uppehåll i sex timmar när man sprutar, förklarar han.

Det allra viktigaste är att jorden från början har förhållandevis lite ogräs när plantorna sätts. Jan-Ola Karlsson har harvat jorden i bortåt ett år innan plantorna åker i marken.

– Det som är svårast med ogräs är att det blir snårigt att plocka och då ligger gubbarna och ruttnar bort istället. Men lite ogräs gör ju ingenting. Det behöver inte vara rent, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons