Annons
Nyheter

Ofredade samma kvinna igen

En äldre man döms för andra gången till ofredande mot samma kvinna.
Nyheter • Publicerad 9 februari 2010

Mannen döms till villkorlig dom och dagsböter på totalt 16 000 kronor för brotten ofredande och överträdelse av besöksförbud. Mannen ska också betala ett skadestånd på 20 000 kronor till kvinnan.

Mannen är en tidigare arbetskamrat till kvinnan och det var i samband med att han slutade som han började skriva brev till kvinnan. Dessa brev fortsatte komma under en lång tid och upplevdes av kvinnan som mycket obehagliga. I somras dömdes mannen alltså för ofredande.

Annons

Han ålades också vid detta tillfälle att betala 20 000 kronor i böter samt belades med besöksförbud.

Trots domen upphörde alltså inte kontakterna.

Mannen har erkänt att han har skrivit brev till kvinnans arbetsplats, och detta har skett trots att han är belagd med besöksförbud.

Men han förnekar brott. Breven har han skickat till hennes arbetsplats i ett annat ärende. Att kvinnan uppfattar saken annorlunda kan enligt mannen bero på hans speciella sätt att skriva. Mannen delar med sig av personliga upplevelser och det har inget med kvinnan att göra enligt honom.

Tingsrätten anser det bevisat att mannen måste ha insett att innehållet i breven skulle komma till kvinnans kännedom.

Breven mannen har skickat innehåller enligt rätten någon form av vaga, tvetydiga beskrivningar av platser och områden som på olika sätt har klara beröringspunkter med kvinnans bostäder och vistelseorter.

Men antalet försändelser är så många att förklaringen till dessa beröringspunkter knappast kan sägas vara slumpmässig.

Tingsrätten noterar också det faktum att mannen tidigare har dömts för att under lång tid ha skickat brev eller kort med personliga meddelande antingen direkt till kvinnan eller till hennes arbetsplats.

Sammantaget anser rätten det bevisat att mannens brev och kort innehåller personliga meddelanden som rör kvinnan och att mannen avsett att kvinnan skulle uppfatta innehållet som personliga meddelanden.

Mannens brev och kort är alltså en fortsättning på den kommunikation som kvinnan för länge sedan undanbett sig och som tingsrätten ansett som straffbar. Även dessa senaste brev och kort har gjort att kvinnan känner sig förföljd. Hon har tagit mycket illa vid sig och är rädd för mannen.

Rätten anser att mannens beteende måste betraktas som hänsynslöst och att det inneburit en allvarlig kränkning av kvinnans personliga integritet.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons