Annons
Nyheter

Nytt stadsbibliotek vid Ica

En ny Ica-stormarknad vid blivande Ulricehamnsmotet.
Ett nytt stadsbibliotek i centrum.
Så ser lösningen ut på frågan om nytt bibliotek i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 4 april 2012
Så här kan det komma att se ut i centrala Ulricehamn, då nya biblioteket blir färdigt (sett från Gågatan med Team Sportia till vänster). ILLUSTRATION: Ulricehamns kommun
Så här kan det komma att se ut i centrala Ulricehamn, då nya biblioteket blir färdigt (sett från Gågatan med Team Sportia till vänster). ILLUSTRATION: Ulricehamns kommunFoto: 
Biblioteket i fokus. 14-årige Joel Bengs från Ulricehamn (mitten) hamnade av en tillfällighet i händelsernas centrum igår, då planerna på ett nytt stadsbibliotek i Ulricehamn presenterades. ?Biblioteket är viktigt, jag brukar låna böcker för läxorna och så. Ibland sitter jag där och gör läxorna också?, säger han. Samlade runt Joel Bengs står (sett från vänster) kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M), kommunchef Karl-Erik Claesson, stadsarkitekt Gunilla Pettersson och Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Biblioteket i fokus. 14-årige Joel Bengs från Ulricehamn (mitten) hamnade av en tillfällighet i händelsernas centrum igår, då planerna på ett nytt stadsbibliotek i Ulricehamn presenterades. ?Biblioteket är viktigt, jag brukar låna böcker för läxorna och så. Ibland sitter jag där och gör läxorna också?, säger han. Samlade runt Joel Bengs står (sett från vänster) kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin (M), kommunchef Karl-Erik Claesson, stadsarkitekt Gunilla Pettersson och Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.Foto: Christer Seldevall

Det är en påtagligt nöjd Lars Holmin (M), kommunstyrelseordförande, som kommenterade lösningen vid en pressträff på onsdagen:

– Det känns skönt att äntligen ha en lösning på den här frågan. Vi får ett nytt modernt bibliotek med ett perfekt läge i centrum. Jag är övertygad om att detta blir en bra lösning som bidrar till att utveckla Ulricehamn, säger han.

Annons

– Ett centralt placerat bibliotek hjälper handeln att dra till sig fler besökare. Det i sig gynnar utvecklingen av centrum, säger Mattias Josefsson (S).

Lösningen består av flera delar. Det utgår ifrån Ica kvantums önskemål om att få större butiksyta. Detta önskemål presenterades för kommunledningen vid ett sedvanligt företagsbesök för cirka ett år sedan.

Men istället för att bygga ut nuvarande lokal, är Ica redo att satsa på en stormarknad vid nya Ulricehamnsmotet vid riksväg 46, i samband med att nya R40 står klar.

Samtidigt vill Ica behålla en mindre yta i nuvarande butikslokal för att där driva en mindre matbutik.

På ovanvåningen i nuvarande Ica-butik ska ett nytt bibliotek byggas. Det parkeringsdäck som finns i samma plan ska också utnyttjas för denna satsning.

Ytan blir något större än vad nuvarande bibliotek i Nämndhuset har till sitt förfogande.

– Men eftersom vi har alla möjligheter att utforma lokalen efter våra behov, finns alla möjligheter att detta ska bli en riktigt bra lösning, säger Lars Holmin.

Enligt en mycket preliminär plan kommer Ica fastigheter Sverige AB att ha sin nya stormarknad klar för inflyttning hösten 2015.

Först därefter kan det nya biblioteket börja byggas.

– Ica har sagt ja till en tidigare start av ombyggnaden i den mån det är möjligt. Men av praktiska skäl kan det vara svårt att se hur en ombyggnad till bibliotek kan ske under tiden som nuvarande Icabutik är kvar, säger Mattias Josefsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

Rent formellt har Ica fastigheter Sverige AB lämnat en intresseanmälan om marktilldelning i anslutning till det planerade motorvägsmotet i Ulricehamn.

Kommunledningen har gett ett muntligt klartecken till detta.

Detta besked har förankrats hos övriga partiers gruppledare som ingår i kommunstyrelsen.

– Drömscenariot hade förstås varit om vi fått tillgång till hela nuvarande Ica-fastigheten. Men detta är ändå det bästa alternativ som är realistiskt, säger Lars Holmin.

Lars Wallberg, som driver ett affärsutvecklingsprojekt för Cityföreningens räkning, är positiv till planerna:

– Detta är bra för Ulricehamn. Hade detta genomförts omgående hade det varit risk att centrumhandeln skulle utarmas. Men nu har vi tid på oss att planera för detta.

– Jag tror centrumhandeln kommer att utvecklas mot ett utbud av mer service, nöjen, caféer och restauranger.

? Ica Fastigheter Sverige AB bygger en Ica Maxi-butik i en lightversion vid nya Ulricehamnsmotet. I fastigheten ska även en annan butik med annan inriktning inrymmas. Beräknas vara klart hösten 2015

? Närmast väntar beslut om att ta fram detaljplan som ger möjligheter till handel vid Ulricehamnsmotet.

? Nytt stadsbibliotek byggs i Icas nuvarande ovanvåning samt på vidhängande parkeringsdäck. Klart tidigast 2016.

? Huruvida Ulricehamns kommun tar över ägandet av Ica-fastigheten i centrum eller hyr in sig är inte klart.

? Nuvarande stadsbibliotek blir kvar i Nämndhuset tills nya bibliotek är klart. Ingen tillfällig flytt alltså. Personalen har lovats underhåll av lokalen så att lagkraven på en acceptabel arbetsmiljö klaras.

? Pengarna? För tidigt för några besked. Kanske landar kostnaden för biblioteket på 50 miljoner, kanske mer, enligt Lars Holmin.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons