Annons
Nyheter

Nytt bibliotek på Ätradal

Till hösten öppnar det nya biblioteket på Ätradalsskolan. Då välkomnas både elever och allmänheten in bland bokhyllorna.
Nyheter • Publicerad 26 november 2011
Foto: Arkiv
Foto: Arkiv

Planerna på ett nytt bibliotek tog fart efter att fritidsvillan Gula villan brann sommaren 2008. I samband med att fritidsvillan skulle byggas upp kom önskemål från förvaltningen om samverkan mellan verksamheterna skola, fritid och kultur. Så småningom beslutade man att flytta in fritidsverksamheten och integrera den med ett nytt skolbibliotek inne i skolbyggnaden. Nu ingår även det ordinarie kommunbiblioteket i planerna.

Biblioteket finansierats både med försäkringspengar efter den nedbrunna villan och med pengar från kommunen. Tidigare i höstas ansökte skolområde nord om en extra miljon till projektet. I början av november beslutade kommunstyrelsen att skjuta till pengarna. Totalt kostar ombyggnaden 7 miljoner kronor, och av dessa är 3,5 miljoner försäkringspengar.

Annons

Enligt skolområde nords verksamhetschef Elisabeth Johansson var alla förberedelser klara när beskedet från kommunstyrelsen kom. Arbetet med ombyggnationen kan därför påbörjas redan nästa vecka.

– Ritningarna är klara och vi har haft anbud ute om vem som ska utföra jobbet. När beslutet från kommunstyrelsen kom var det bara att trycka på knappen, säger hon.

Hon har stora förhoppningar på biblioteket.

– Det känns fantastiskt att vi får ett nytt bibliotek, vi ser en stor vinst med samverkan mellan skola, fritid och kultur, säger Elisabeth Johansson.

Ombyggnaden rör förutom biblioteket även fritidsverksamhet, matsal och skolans entré. Under vårterminen kommer de olika delarna att vara avspärrade i omgångar, och invigningen beräknas till höstterminens start.

Även kommunens bibliotekschef Anna-Lena Johansson ser fördelar med hopslagningen.

– Det är positivt att vi kan utnyttja resurserna bättre. Det har känts lite onödigt att ha två bibliotek så nära varandra.

Förutom Ätradalsskolans skolbibliotekarie kommer en bibliotekarie från stadsbiblioteket att vara i tjänst. Allmänheten är välkommen även under dagen, och biblioteket kommer fortsätta att ha öppet en kväll i veckan.

– Det är bra för alla att blanda åldersgrupper. Eleverna får se fler vuxna, och allmänheten får träffa ungdomar och se hur det är i skolan, säger Anna-Lena Johansson.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons