Annons
Nyheter

Nytt bibliotek kan kosta 75 miljoner

Ett nytt centralt stadsbibliotek kommer att kosta 75 miljoner kronor. Det framgår av den kostnadsberäkning som gjorts inför måndagens kommunstyrelsemöte.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2013

Efter att ha räknat på olika alternativ har tjänstemännen kommit fram till att det ekonomiskt bästa vore om kommunen köper byggrätten och delar av de befintliga lokalerna av Ica, det vill säga de delar där biblioteket är tänkt att ligga. Som UT tidigare berättat kommer det också att krävas en tillbyggnad, vilken ska ske åt sjösidan.

Denna lösning ligger också i linje med kommunens policy, att äga de lokaler där man ska bedriva verksamhet under lång tid.

Annons

Byggkostnaden beräknas till 59 miljoner kronor, köp av byggätten samt del av befintliga lokaler till mellan tio och tolv miljoner, inventariekostnaderna till fem miljoner, sammanlagt ungefär 75 miljoner, en investering som enligt förslaget ska fördelas på två år – 2015 och 2016.

När stadsbiblioteket har flyttat kan Nämndhuset utrymmas och säljas. Kommunen ser gärna att det byggs om till lägenheter med attraktivt, sjönära läge. Eller kanske rivs för att ge plats för ett helt nytt bostadshus.

Eftersom tanken är att samla all kulturpersonal i bibliotekshuset frigörs också museibyggnaden för annan verksamhet, oklart vilken. Dessutom nämns i förslaget, att samlokaliseringen med Icas fastighet innebär att verksamheterna kan dela på kostnaderna för gemensamma ytor, som entré, lastkaj med flera.

Allt detta förutsätter dock att Ica fullföljer sina planer – än har inte Ica fastigheter fattat det formella beslutet, det förväntas ske under hösten (se faktarutan).

Tidsplan

Ica Fastigheter Sverige AB utgår i sin planering från ett beslut om investering av en Ica Maxi Stormarknad på Ubbarp under hösten 2013.

Vad gäller det nya stadsbiblioteket är tanken att ett beslut om genomförande och framtida investering fattas av kommunfullmäktige i juni.

Detaljplanerna bedöms kunna vara klara våren 2014 och då kan projekteringen starta kort därefter. Byggstart för Handelsplats Ubbarp är beräknad till hösten 2014, med planerad öppning samtidigt med motorvägens är klar, det vill säga hösten 2015.

Ombyggnader av befintliga ytor inom fastigheten Chile 2 (där Ica ligger i dag) kan starta så snart Ica Maxi har öppnat på Ubbarp. Vissa delar kan påbörjas ett halvår tidigare.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons