Annons
Nyheter
Ett nytt behandlingshem med sju lägenheter kan ge 25 nya anställningar i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2014
Blivande behandlingshem? Humlan Hvb vill starta behandlingshem för föräldrar och barn som behöver stöttning av olika slag. I de sju lägenheter som planeras blir cirka 20?25 platser.FOTO: Christer SeldevallFOTO: Anders rosenbergFoto: 

Det är Förvaltnings AB Odalen som vill köpa och därefter göra om en fastighet på Källgatan i centrala Ulricehamn till lägenheter. Fastigheten består idag av bostadshus, samt utrymmen för kontor, lager och industri.

I ett brev till kommunledningen redogör Johan Pattyranie, delägare i fastighetsbolaget, för planerna.

Annons

Tanken är att upplåta de omgjorda lägenheterna till Humlan Hvb, som sedan tidigare driver ett liknande behandlingshem i Ockelbo. Nu vill man alltså även öppna i Ulricehamn.

Det är Karin Magnusson som startat behandlingshemmet i Ockelbo för tolv år sedan.

– Vi vänder oss till föräldrar med barn upp till 16 år. Det blir familjer som bor där vissa perioder för att få stöd, beroende på vilka behov de har. Hemmet är bemannat dygnet runt, säger hon.

Vad för typ av stöd ni erbjuder?

– Först vill jag framhålla att de vi tar emot inte varit aktuella vad gäller våld, kriminalitet eller missbruk. Grannar kan bli oroliga om de tror att det är den typen av boende. Vilket det alltså inte är.

– Istället är detta en lugn och väletablerad verksamhet. De vi tar emot kan exempelvis ha anknytningsproblem eller så är det fråga om någon diagnos.

Varför Ulricehamn?

– Vi ser ett enormt behov av den verksamhet vi erbjuder. Ulricehamn blir en första etablering för oss efter Ockelbo. Men fler är på gång runt om i landet.

– Ulricehamn ligger geografiskt väldigt bra till. Fastigheten har ett bra läge, insprängt i ett villaområde. Samtidigt är närheten till centrum viktig. De som bor på behandlingshemmet ska klara sig själv med nära till affärer, annan service och simhall, säger Karin Magnusson.

Lägenheter är förenligt med gällande detaljplan, konstaterar fastighetsbolaget. Dessutom harmoniserar det bättre med omkringliggande bebyggelse.

Annons

– Att ha fortsatt industriell verksamhet som däckfirma, svetsare eller verkstad tror vi inte är lämpligt med tanke på eventuella olägenheter och ökad trafik, skriver Johan Pattyranie.

Något svar på brevet från kommunen har fastighetsbolaget ännu inte fått. Man har heller inte ansökt om bygglov.

– Det vi vill är att i ett tidigt skede informera kommunen om våra planer. För oss är det viktigt att vara transparenta och öppna. Då tror vi att grannar och närboende kan ha förståelse för planerna, säger Johan Pattyranie.

Han menar att en investering i fastigheter i Ulricehamn är rätt.

– Ulricehamn är en ort som växer och utvecklas. Orten ligger dessutom strategiskt bra till för en verksamhet det här handlar om.

Föräldrar och barn

Hvb (hem för vård eller boende) är en verksamhet som bedriver vård eller behandling i förening med ett boende.

Hvb kan rikta sig mot barn, ungdomar, vuxna eller familjer med någon form av problem (exempelvis missbruk eller beteendeproblem). Målgruppen kan också vara ensamkommande barn som söker asyl eller som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Ett Hvb kan inte enbart bedriva hälso- och sjukvård men kan ha vissa inslag av sådan vård.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons