Annons
Nyheter

Nybergs nya lokaler är ett svartbygge

I torsdags upphävde länsstyrelsen bygglovet för Nybergs entreprenads nya lokaler på Nyboholm. – Det innebär att det är ett svartbygge, säger Anna Roslund på länsstyrelsens rättsenhet.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011

Det var den 5 oktober förra året som miljö- och byggnämnden i Ulricehamn beslutade att bevilja rivningslov, marklov och bygglov för nybyggnad av industri på platsen.

Detta beslut har sedan överklagats. Trots det började Hökerum bygg med arbetet och tidigare i år flyttade företagen Nybergs och Nyrent in i lokalerna.

Annons

Men nu upphäver alltså länsstyrelsen bygglovet.

– Man har rätt att bygga när man har fått lov, men det är på egen risk så länge det inte har vunnit laga kraft, och det har det inte här, säger Anna Roslund.

Hon tillägger att länsstyrelsens beslut förstås nu kan överklagas vidare, till Mark- och miljödomstolen vid Vänersborgs tingsrätt.

Det finns två skäl till att länsstyrelsen upphäver bygglovet.

Ett av dem är att det saknas underlag som visar att grannarna till den nybyggda fastigheten har fått tillfälle att yttra sig över bygglovsansökningen, något som miljö- och byggnämnden har det yttersta ansvaret för.

Det är Hökerum bygg som har byggt lokalerna och de har i ett yttrande angett att de har varit i kontakt med grannarna, som skriftligen har godkänt placeringen av nybyggnaden. Men några sådana handlingar har enligt länsstyrelsen inte presenterats i ärendet.

"Beslutsunderlaget var således inte komplett. Redan på grund av denna formella brist i nämndens handläggning ska det överklagade beslutet upphävas.", skriver länsstyrelsen.

Det andra skälet till att bygglovet upphävs har också att göra med grannfastigheten.

Miljö- och byggnämnden gav bygglovet med villkor att intilliggande fastighet som nu är bebodd upphör att användas som bostad.

Länsstyrelsen skriver att nämnden endast kan föreskriva villkor som den sökande kan uppfylla själv. Så är inte fallet här. Länsstyrelsen skriver att de boende inte har för avsikt att flytta inom de närmaste åren.

Annons

Dessutom saknas det stöd i Plan- och bygglagen för ett sådant här villkor.

Dan Nyberg, som är vd för Nybergs entreprenad och Nyrent, kommenterar beslutet med att han har fått godkänt från grannarna, samt att ansvaret för den uppkomna situationen vilar på Ulricehamns kommun.

UT har sökt någon från Hökerum bygg som kan kommentera länsstyrelsens beslut, dock utan resultat.

Om ärendet slutar med att det inte blir något bygglov för lokalerna är det enligt Anna Roslund på länsstyrelsen upp till kommunen att se till att beslutet efterlevs.

– Ytterst kan det vara att de får riva.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons