Annons
Nyheter
Efter söndagens val har kommunfullmäktige i Ulricehamn fått ett nytt parti - Nya Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 16 september 2014
Folkvalda. Mikael Levander, partiledare för Nya Ulricehamn, i täten mot en plats i fullmäktige, följd av Mats Bogren, Lisa Åkesson, Veronika Varggårdh, Bernt Carlsson och Åke Wallgren.
Folkvalda. Mikael Levander, partiledare för Nya Ulricehamn, i täten mot en plats i fullmäktige, följd av Mats Bogren, Lisa Åkesson, Veronika Varggårdh, Bernt Carlsson och Åke Wallgren.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Enligt preliminära siffror har Nya Ulricehamn fått 6,4 procent av väljarna. Därmed har partiet ett starkare stöd än etablerade partier som Folkpartiet (4,6 procent), Kristdemokraterna (3,9 procent), Vänsterpartiet (4,9 procent) och Miljöpartiet (5,5 procent).

Det är en glad partiledare som dagen efter valet kommenterar framgången för det nybildade partiet Nya Ulricehamn.

Annons

– Det är oerhört positivt och vi är givetvis väldigt glada över detta. Nu blir det spännande att se vilket inflytande över politiken som vi kan få, säger Mikael Levander.

Vad hade ni för förhoppningar inför valet?

– Vi har varit ute en hel del och har då fått god respons från allmänheten. Utifrån det hade vi en förhoppning om att klara tre-fem mandat. Nu blev det tre mandat och det betyder att vi får möjlighet att driva våra sakfrågor i fullmäktige.

Vad var det som gjorde att ni fick stöd av så många?

– Det finns en förhoppning hos människor om att någon ska ”röra om i grytan”. Man vill ha en förändring. Flera har sagt till oss att det saknas en riktig opposition i kommunpolitiken i Ulricehamn.

Hur kommer ni att agera då ni nu kommer in i fullmäktige?

– Just nu, efter valet, är det ett väldigt osäkert läge. Det finns ingen tydlig majoritet och inga tydliga block. Det gör att vi får diskutera med andra för att se vilka möjligheter som finns.

Kommer ni att aktivt samarbeta med något block som eventuellt utkristalliserar sig?

– Nej, vi kommer att titta på sakfrågorna och ta ställning utifrån de förslag som kommer fram. Vi kommer inte att ingå några band med något block.

Vad konkret är det för frågor ni vill driva den kommande mandatperioden?

Annons

– Det viktigaste på vår agenda är att förbättra kärnverksamheterna skola, vård och omsorg. Men det finns andra frågor som också är oerhört viktiga.

Några andra reflektioner kring valet?

– Det är skrämmande att Sverigedemokraterna har fått ett så starkt stöd, även här lokalt. En viktig förklaring tror jag är att de andra partierna inte har vågat prata om de frågor som Sverigedemokraterna driver. Det är bara nu i slutet av valrörelsen, som den diskussionen har förts.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons