Annons
Nyheter

Nya regler förbryllar båtägare – man fick bot på 900 kronor: ”Ingen förstår”

Oklarhet kring vad som gäller för att parkera båtsläp i Ulricehamn förbryllar båtägare.
Ulricehamn • Publicerad 17 maj 2022 • Uppdaterad 18 maj 2022
Andreas Tafjord, Ulricehamns fritidsfiskare, hoppas på tydlighet kring vad som gäller för att parkera båtsläp vid båtrampen i Ulricehamn. Arkivbild.
Andreas Tafjord, Ulricehamns fritidsfiskare, hoppas på tydlighet kring vad som gäller för att parkera båtsläp vid båtrampen i Ulricehamn. Arkivbild.Foto: Leif Fjellström

Frågan om parkering vid båtrampen bredvid reningsverket i Ulricehamn har diskuterats i flera år. Försök att få till bra parkering för båtägarna har skett från både kommunens och fritidsfiskarnas sida.

– Det är en ständig följetong där nere, säger Andreas Tafjord, ordförande i Ulricehamns fritidsfiskare.

Annons

Problemet har främst bestått i lastbilar och husvagnar har parkerat på grusplanen, vilket hindrar framkomligheten för de båtägare som ska lägga i sina båtar.

Det har även uppstått problem när båtägare har lämnat sina båtsläp på parkeringen under hela säsongen, vilket inte är tillåtet. Samtidigt behöver båtägarna någonstans att ställa släpet under tiden de är ute med sin båt.

Förra året kom därför en ny trafikskylt upp som klargör att endast personbilar klass 1 får parkera på grusplanen. Om ett båtsläp är med måste släpet vara fastkopplat på bilen. Och det är här missförstånden har uppstått.

Först ville kommunen nämligen att båtsläpen skulle kopplas bort från bilen för att få parkeras, men då förklarade fiskeklubben att stöldrisken blev för stor, eftersom bilen behövs för att låsa släpet.

I år gäller därför att släpet ska vara kvar på bilarna för att få parkeras.

– Det är det ingen som förstår nu, det är inte jättelätt att förstå vad som gäller med tilläggstavlan på skylten, säger Andreas Tafjord.

– Det är jättebra att kommunen gör något, men vad som gäller måste vara glasklart, annars kommer det skapa jättemycket irritation i sommar.

En som råkat ut för bekymmer med de nya reglerna är båtägaren Agne Lundqvist, som i måndags skjutsade sina söner till rampen då de skulle ut och fiska. Under pojkarnas fisketur åkte Agne till jobbet och lämnade därför båtsläpet på grusplanen. När han kom tillbaka hade han fått en parkeringsbot på 900 kronor.

– Jag har betalat 2000 kronor för en båtplats men bryggan finns inte, så jag måste använda rampen, och då får jag 900 kronor i böter. Det är så orimligt, säger Agne Lundqvist.

– Jag förstår att de vill ha bort husbilarna, men de kan ju inte jaga bort båtfolket vid en båtramp. De borde åtminstone ha överseende tills bryggorna ligger i.

Annons

Viktor Bodin, trafikhandläggare på Ulricehamns kommun, förklarar att den nya skyltningen har kommit upp för att möta sportfiskarnas önskemål.

– Vi hade en särskild parkering för släpfordon 2020, men den tog vi bort 2021 på önskemål av sportfiskarna. Vi har även gjort en begränsning på att lastbilar och husbilar inte får parkera där då det är olämpligt att det står andra fordon där, säger Viktor Bodin.

– Vi har förtydligat informationen på hemsidan, men man har ändå ett ansvar som förare att ta reda på de trafikregler som gäller genom att läsa skyltningen på platsen. Men absolut kan allting bli bättre, det här kanske inte är den slutgiltiga lösningen.

Så vad är det som gäller för parkeringen nu?

– Inom området får endast personbil klass 1 parkera, och har man släp måste släpet vara påkopplat.

Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons