Annons
Nyheter

Nya Kurhotellet mitt i skogen

Ett sportigt och sunt hotell mitt i skogen.
Så inleds reklampresentationen av Nya Kurhotellet som i dag slår upp portarna för allmänheten.
30 år efter det att gamla Vintersanatoriet revs och lite drygt 100 år efter den ursprungliga pompösa invigningen 1910.
Nyheter • Publicerad 7 juli 2011

– Det här ska inte bli något käckt marinspirerat hotell, eller någon glassig konferenshistoria. Vi startar morgondagens kurhotell med fokus på sport, hälsa och friskvård, säger Per Johansson på Sventagården AB som ska driva anläggningen. Äger den gör företaget Welands.

Det blev många, inte helt okontroversiella turer, innan det stod klart vad som skulle bli av den ursprungliga Turistgården som de senaste åren gick under namnet Sporthotellet och som ligger på den plats där det ursprungliga Kurhotellet en gång låg.

Annons

Men nu öppnar man anläggningen som invändigt renoverats rejält.

– Utvändigt har vi i stort sett bara tvättat av huset. Det finns ingen anledning att göra något mer, redan nästa år hoppas vi kunna börja förverkliga planerna på en utbyggnad, säger Per Johansson vidare.

Så öppningen i dag sker utan något som helst buller och bång.

– Det blir en öppning i all enkelhet. Vi väntar med att slå på stora trumman tills dess att vi byggt ut och om, festen blir nästa år, säger Per Johansson.

För även om det utvändigt inte är någon större skillnad i dag mot tidigare så snurrar det spatiösa planer i huvudet på både Per Johansson, hans medarbetare och ägaren Welands.

– Här finns en enorm potential som vi tänker ta till vara på. Vi har något som ingen annan har. Vi har vårt läge i Sanatorieskogen. Vi har vår unika historia. Allt det tänker vi ta till vara på, säger Per Johansson och citerar en del av det namnen reklammannen Per Johansson fått med i sin presentation av hur man tänkt sig Nya Kurhotellet.

– Namnet var för övrigt en historia i sig, säger Per Johansson. Det snurrade många olika förslag, allt från Backgården till något med sanatorie i namnet. Det sistnämnda föll dock på att sanatorie på danska är alltför mycket synonymt med sjukhus.

Därmed också till viss del antytt att man ser vårt sydvästliga grannland som en marknad.

I sin marknadsföring inför öppningen antyds att man både kan äta, konferera och sova ut i skogen. Det är en sanning om än med en viss modifikation.

– Men skogen är vår miljö det är den vi ska ta tillvara på och utnyttja, på så många sätt som möjligt.

Annons

Ett par stenkast bort från den gräsklädda tomten, en bit ner i Sanatorieskogen, låg förr Kurhotellets ligghallar. Där vilade de mer eller mindre kända Kurhotellsgästerna ut, liggande i sängar omflutna av frisk luft och skogens sus.

– På något sätt ska vi utnyttja det också, säger Per och slår sig ner på en av de fundamentsstenar som ligger kvar i skogen och minner om just den verksamheten.

Så visst har man planer för framtiden. Massor. Det verkar nästan inte finnas någon ände på allt som Per Johansson kan tänka sig.

– Men nu öppnar vi och drar igång ett "inkänningsår" sedan får vi se vad utfallet blir. Hur mycket som ska byggas nytt och i vilken form.

Byggdes 1907-1910

Fem våningar högt, 82 meter långt med ett 30 meter högt utsiktstorn. 130 hotellrum och 14 sällskapsrum i form av salonger, matsalar och vårdavdelning, gymnastiksal, apotek och badavdelning.

Hotellet stängdes för gäster 1976 och revs under våren 1981.

Byggdes 1987 som STF Vandrarhem.

46 bäddar i form av dubbelrum och trebäddsrum. Helt nyrenoverade.

Nyrenoverade samlings- och konferenslokaler, matsal och kök.

Prisbild: dubbelrum med dusch och frukost 995 kronor, 4-bäddsrum med dusch och frukost 1495 kronor.

Ägare: Welands AB, Driftsansvarig: Sventagården AB, Hotellansvarig: Jenny Thuresson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons