Annons
Nyheter

Nya filter renar Hökerums vatten

Vattenverket i Hökerum har fått fyra nya filter. En investering på cirka 950 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2011
Foto: Åsa Dahlberg
Mikael Ericson vid saltpåfyllningen. Saltet används som jonbrytare i filtret, så att magnesium- och kalciumjonerna fastnar i filtret som sedan genom backspolning spolas ut.
Mikael Ericson vid saltpåfyllningen. Saltet används som jonbrytare i filtret, så att magnesium- och kalciumjonerna fastnar i filtret som sedan genom backspolning spolas ut.Foto: Åsa Dahlberg

Kvalitén på vattnet i Hökerum är oförändrat gott, men järn- och manganfiltren behövdes bytas ut för de var gamla och rostiga, så nu har verket fått två nya sandfilter och två nya avhärdningsfilter. Med de nya avhärdningsfiltren blir dessutom saltförbrukningen mindre. En ny styrdator har man också installerat vilket gör övervakning från annan plats enklare.

– När vi har jour kan vi gå in via vår jourdator hemma och få en bättre överblick över vad som kan ha hänt ifall det larmar, säger Mikael Ericson driftstekniker på Ueab.

Annons

De cirka 750 Hökerumsbor, inklusive några företag och offentliga anläggningar, som har kommunalt vatten får sitt vatten från vattenverket. Vattnet är grundvatten som pumpas upp från cirka 50 meter, men grundvattennivån ligger på 16 meter ungefär. Att man valt att borra så djupt beror på att man vill ha en säkerhetsmarginal ifall grundvattennivån skulle sjunka och så att vattnet räcker vid stora uttag.

Vattnet som pumpas upp har en hårdhet på cirka 10 dH men efter att det gått igenom vattenverket ligger det på 5dH. Hårdheten beror av kalciumet i vattnet och om vattnet är för hårt måste man använda mer tvättmedel och andra kemikalier i hushållet för att få rent, dessutom bildas avlagringar i rören som kan förstöra hushållsmaskiner och annat. Ett vanligt dygn i Hökerum förbrukas cirka 140 kubikmeter vatten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons