Annons
Nyheter

Ny rapport om vattenskador på grund av Lassalyckan

Att kommunens arbete på nya Lassalyckan orsakat grundvatteninträngning på en närliggande fastighet bedöms som "övervägande sannolikt" enligt en rapport från en Hydrogeolog.
Nyheter • Publicerad 27 september 2011

UT har tidigare skrivit om frågan. Två fastighetsägare har krävt kommunen på skadestånd eftersom de anser att arbetet på nya Lassalyckan orsakat vattenskador på deras fastigheter.

En av fastighetsägarna har genom sitt juridiska ombud anlitat en hydrogeolog, som nu har kommit med en rapport.

Annons

Det konstateras att fastigheten har problem med framträngande grundvatten. Orsaken sägs vara en ytligt belägen grundvattennivå som i kombination med sluttningsförhållandena i den östra fastighetsgränsen medför grundvattenframträngning.

"Det nedschaktade läget i östra delen av fastigheten gör att fastigheten har ett känsligt läge för denna typ av problem och att redan små höjningar av grundvattennivån kan orsaka vattenframträngning i slänten. "

Och flera av de åtgärder som kommunen genomfört i samband med anläggning av idrottsplatsen har sannolikt påverkat yt- och grundvattenförhållandena i området, enligt rapporten. Detta "på ett sådant sätt att de enskilt eller genom samverkan kan ge upphov till en grundvattennivåhöjning i området.", står det under avsnittet Slutsats och rekommendation.

Det konstateras också att problemet inte kan ha varit naturligt orsakat på grund av nederbörd under 2009 och 2010.

Mikael Zsiga är kommunens projektledare för Lassalyckan. Han vill inte uttala sig om rapporten utan säger att ärendet fortsatt handläggs av entreprenören Svevias försäkringsbolag.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons