Nyheter

Ny plan – här kan strandskyddet luckras upp för nya bostäder

Ulricehamns kommun vill i den nya översiktsplan som är under framtagande öppna för att fler ska kunna bo sjönära på landsbygden. Den typen av strandnära lägen ses av kommunen som en nyckel för att utveckla landsbygden.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 25 april 2021 • Uppdaterad 3 maj 2021
Att fler kan bo så här anses som en viktig utvecklingsfaktor för landsbygden i Ulricehamns kommun. Just Fästeredssund som syns på bilden ser kommunen som ett utvecklingsområde i den nya översiktsplanen, med potentiellt nya bostäder norr om nuvarande bebyggelse.
Att fler kan bo så här anses som en viktig utvecklingsfaktor för landsbygden i Ulricehamns kommun. Just Fästeredssund som syns på bilden ser kommunen som ett utvecklingsområde i den nya översiktsplanen, med potentiellt nya bostäder norr om nuvarande bebyggelse.Foto: Henrik Erickson

Ulricehamn 2040 heter översiktsplanen som just nu är ute på granskning. Översiktsplanen ska med kommunens egna ord ”innehålla grunddragen i den avsedda mark- och vattenanvändningen, hur den bebyggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras, vilken hänsyn som ska tas till allmänna intressen och hur riksintressen och miljökvalitetsnormer tillgodoses”.

Kort sagt är det en plan som ska vara vägledande för bland annat detaljplaner och handläggning av bygglov.

Ett av planens största områden handlar om nya bostadsområden i kommunen. Dels områden där centralorten Ulricehamn och kommunens samhällen kan expandera, och dels så kallade LIS-områden. LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära lägen och är en term som används i den här typen av långsiktig planering. Genom att skapa LIS-områden pekar kommunen ut tänkbara platser där det framåt ska bli enklare att få dispens från strandskyddet för den som vill bygga bostad eller starta en verksamhet. Ett LIS-område innebär inte att strandskyddet har upphävts eller att dispens inte behöver sökas – det är inte heller så att kommunen äger marken och ensam kan styra utvecklingen.

Länsstyrelsen har i samrådet kring översiktsplanen haft en hel del synpunkter på de områden som kommunen pekar ut som LIS-områden. Synpunkterna får allra störst påverkan i området mellan Skottek och Marbäck, utmed Åsunden. Länsstyrelsen menar att både naturvärden och det rörliga friluftslivet i området trumfar nyttan med sjönära bostäder. Kommunen stryker därför det som tidigare kallats för Skottek södra och Bredgården 1:1 från planen. Samtidigt minskas det område som heter Sjögunnarsbo väsentligt.

Ytterligare ett område stryks jämfört med grundplanen och det är Marbäcksviken. Här har både ett antal privatpersoner samt Länsstyrelsen skarpa invändningar och ett ganska stort utvecklingsområde ströks helt till granskningen.

Det område med mest potential, i alla fall sett till antalet nya bostäder som anges i översiktsplanen, är Vings Torp. Utmed strandkanten vid Tolkens nordöstra hörn, strax söder om Tolkabro, finns, enligt kommunen, potential för 80 nya bostäder. På platsen växer idag granskog.

Översiktsplanen är på allmän granskning till och med 16 maj.

Fakta

Landsbygdsutveckling i strandnära lägen

Utpekade områden för strandnära bostäder i förslaget till översiktsplan ”Ulricehamn 2040” som just nu är ute på granskning. Översiktsplanen ska upp till politiskt avgörande i början av 2022, enligt nu liggande plan.

• Hökerum udden

• Strängsered

• Centrala Vegby 4:74 och 4:126

• Centrala Vegby 4:100

• Vegby Udden

• Rånnaväg 12:1 m.fl.

• Rånnaväg 17:1

• Mogdens fritidshusområde

• Mastunga

• Vings-Torp

• Vings Sjögården

• Fästeredssund

Henrik EricksonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.