Annons
Nyheter

Ny modell för ambulanssjukvård testas i Ulricehamn

Just nu testas en modell i bland annat Ulricehamn där ambulansen kör vissa patienter till vårdcentralen istället för akuten.
Nyheter • Publicerad 18 september 2014
Foto: Susanna Rabén

– Förhoppningen är att forskningsprojektet ska leda till en ny vårdmodell där ambulanssjuksköterskan i samråd med distriktsläkaren tar beslut om vård på vårdcentralen, då patienten har behov av vård på den nivån, säger Gabriella Norberg som är doktorand i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås.

Under tisdagen presenterade hon projektet på en konferens för ledningsansvariga inom Svensk ambulanssjukvård.

Annons

Projektet startades förra året i Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn.

Gabriella Norberg berättar att en första delstudie har kommit fram till att ungefär sexton procent av patienterna som åker ambulans kan vårdas på annan nivå än akutmottagningen. Detta har man kommit fram till genom att granska patientjournaler från 3 000 patienter.

Just nu pågår en så kallad interventionsstudie, där man prövar vårdmodellen i praktiken.

Om ambulanspersonalen bedömer att patienten kan få likvärdig eller bättre vård på till exempel en vårdcentral istället för akuten så tillfrågas patienten om de vill vara med i studien.

Om patienten vill vara med lottas personen i en av två grupper, antingen förs man till akuten som vanligt, eller till en vårdcentral.

För att följa upp hur det går får sedan de som deltar fylla i en enkät och en del kommer att intervjuas.

– Vi ska göra en vetenskaplig utvärdering av konsekvenserna av att direkt komma till rätt vårdnivå. Framförallt tittar vi på hur patienten själv upplever det, om patienten har tillit till det här nya sättet att få vård, säger professor Johan Herlitz som också är delaktig i projektet.

Än så länge går det inte att redogöra för några tydliga resultat av studien. Men enligt Gabriella Norberg kan det finnas fördelar med att komma till rätt vårdnivå. Som att man slipper lång väntetid på akuten, att kontinuiteten är bättre och att uppföljningen är bättre.

Hon tror att utvecklingen går mot att sådana här modeller används mer.

– Det här att man styr patienter mot en mer optimal nivå tittar man mycket på i dag, det finns flera projekt som tittar på olika möjligheter, säger hon.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons