Annons
Nyheter

Ny lag sätter lärare i skolbänken

Efter 1 juli 2011 måste lärare vara behöriga för att kunna sätta betyg. Obehöriga lärare får sätta sig i skolbänken och läsa in sin examen, en del samtidigt som de jobbar.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2011
Christhina Kjöllerström och Marcus Kvarndal får båda plugga samtidigt som de jobbar.
Christhina Kjöllerström och Marcus Kvarndal får båda plugga samtidigt som de jobbar.Foto: Jennie Aquilonius

Marcus Kvarndal, lärare i idrott och specialidrott på Tingsholmsgymnasiet, är en av dem som måste börja plugga igen. Han har tagit sina poäng i idrott och pedagogik, men utan biologin som andra huvudämne blir examen inte komplett och därför är han inte behörig. Under övergångsperioden fram till 2015 får han dock fortsätta att sätta betyg.

– Jag har läst lika mycket som min kollega som också är idrottslärare, men han tog sin examen under det gamla systemet som tillät enämneslärare. Det borde gå att välja att ta ut sin examen enligt det systemet, säger han.

Annons

För att bli behörig behöver Marcus Kvarndal komplettera sin utbildning. Först då kan han ta ut lärarexamen och ansöka om lärarlegitimation. Han har nu sökt en utbildning för att bli yrkeslärare inom barn och fritid med inriktning idrott. Det går att tillgodoräkna sig vissa kurser samt en del arbetslivserfarenhet och han beräknar bli klar inom ett år.

Marcus Kvarndal är positiv till kravet på behörighet och tror att det kan höja yrkets status, men vissa personer hamnar i kläm. Själv ska han läsa på halvfart på distans och jobba samtidigt.

– Det blir en svår period och kan bli problem att få ihop familj, heltidsjobb och studier.

Enligt Catrine Berglund, verksamhetschef för Tingsholmsgymnasiet, gör skolan för tillfället en inventering över vilka lärare som är behöriga. Den förväntas bli klar under hösten och därefter ska en handlingsplan upprättas. Hon menar dock att det är för tidigt att säga hur många personer det rör sig om och huruvida skolan kommer att behöva ta in vikarier eller säga upp personal.

– I planen ska vi titta på åtgärder för de lärare som behöver komplettera sin utbildning. Vi kommer att arbeta aktivt under de kommande åren för att alla lärare ska bli behöriga, säger hon.

Även Christhina Kjöllerström har blivit student. Hon har jobbat som lärare i handelsadministration på Tingsholm i tre år och läser nu 90 poäng pedagogik genom Valprojektet, en nationell satsning för att öka behörigheten bland lärare. Yrkeslärare är undantagna från kraven om lärarexamen, men Kjöllerström påbörjade sin utbildning innan den nya skollagen var färdigformulerad. På så sätt ökar hennes chanser att få fast anställning. Hon har tidigare varit tvungen att söka om sin tjänst varje år, men är i dag anställd under hela utbildningstiden.

– Under det senaste året har jag jobbat nästan heltid samt pluggat 60 procent och blir klar i mars nästa år. Det är tufft men jag vet att det är under en begränsad period och det är ett intressant ämne, säger hon.

Den nya skollagen som trädde i kraft den 1 juli 2011 innebär bland annat att enbart behöriga lärare och förskollärare, alltså de som har legitimation och lärarexamen för den undervisning som bedrivs, får sätta betyg och ansvara för undervisningen.

Under en övergångsperiod fram till den 30 juni 2015 får obehöriga lärare som tillsvidareanställts före 1 juli 2011 får dock fortsätta att sätta betyg. Legitimationskravet träder i kraft den 1 juli 2012.

Bland annat yrkes- och modersmålslärare är undantagna från legitimationskravet.

Enligt den nya lagen får endast behöriga lärare som har legitimation få fast anställning. Obehöriga kan endast få visstidsanställning. För de lärare som inte kompletterar sin utbildning kan uppsägning komma att ske på grund av arbetsbrist.

Källa: Skolverket

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons