Annons
Nyheter

Ny askgravplats i återvunnet material

Askgravplatser blir allt mer populära. Nyligen invigdes ytterligare en, den här gången i Marbäck, och den är gjord helt i återvunnet material.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2014
Alvar Johansson har gjort konstverket och Ola Carlsson har ritat själva askgravlunden. Askgravlundar blir allt mer populärt och den i Marbäck är den senaste i Ulricehamns pastorat, men förmodligen inte den sista.
Alvar Johansson har gjort konstverket och Ola Carlsson har ritat själva askgravlunden. Askgravlundar blir allt mer populärt och den i Marbäck är den senaste i Ulricehamns pastorat, men förmodligen inte den sista.Foto: 

Från Marbäcks kyrka leder en rak stenlagd gång ner mot den nya askgravlunden. I mitten står en stor svart sten tänkt för namnskyltar och på var sin sida om den står stenbänkar. På ena sidan står ett konstverk i form av en ljushållare. Allt är inramat av grus och sedan stenkanter.

Själva gravplatsen finns under gruset och består av 150 numrerade rör där askan kan läggas.

Annons

Ola Carlsson, medlem i det lokala rådet och även kyrkvaktmästare, har ritat askgravplatsen. Han berättar att i princip allt är gjort av återvunnet material och att det är ett gediget arbete.

– Man har gjort ett grundligt arbete med armering och liknande. Den ska ju stå sig i hundra år och det gör denna.

En utmaning var att hitta gravstenar i rätt storlek för gången i askgravlunden, berättar Ola Carlsson, eftersom han ville slippa kapa dem. Men det gick bra efter en del letande.

Ljushållaren i askgravlunden är gjord av Alvar Johansson, lantbrukare från Marbäck. Även ljushållaren är gjord av återvunnet material och Alvar har hämtat inspiration från naturen och historien kring Marbäck. Eftersom namnet Marbäck betyder byn vid åarna var tanken att göra en modell av de åar som flyter genom samhället.

Högst upp på ljushållaren finns det en horisont med en soluppgång.

Alvar Johansson hade först tänkt ha med Marbäcks kyrka men där fick han tänka om eftersom utsmyckningar på kyrkogårdar inte längre får ha några religiösa symboler.

Alvar Johansson tycker själv att det här med askgravlund är en bra idé. Dels eftersom folk numera flyttar mycket och inte alltid kan sköta om en grav, dels eftersom en askgravlund tar mindre plats.

– Det är en vettig tanke med den här modellen. Hade man fortsatt som förut hade det blivit oöverstigligt att sköta om allt.

Det blir allt vanligare med askgravplatser, säger Pernilla Johansson som är assistent på kyrkogårdsförvaltningen i Ulricehamn.

– Det är många som väljer det här gravskicket. Numera är man ofta spridda, kanske över hela världen, och man har ingen som kan sköta om en grav. Ändå vill man ha namnet någonstans. Det här är ett jättebra alternativ om man vill ha en plats med namn och någon som sköter om det. Därför kommer det säkert fler sådana här platser på våra kyrkogårdar, säger Pernilla

Annons

Man skiljer på askgravplatser och askgravlundar eftersom de har lite olika regler. Askgravplatser finns i dag i Vist, på gamla kyrkogården i Ulricehamn, Timmele, Gullered och Strängsered. Askgravlund finns vid gamla kyrkogården i Ulricehamn, Tvärred, Gällstad och Marbäck.

Pernilla Johansson berättar att det också finns tanker om en kistgravplats, eftersom en del vill ha principen med askgravplats men inte vill kremeras.

En askgravplats är med viss begränsad gravrätt men kyrkan sköter om själva planteringen. Där vet de anhöriga var gravplatsen är och man kan gravsätta flera i samma gravplats. Gravrättstiden är 25 år och kan förlängas och förnyas. Gravrättsinnehavaren betalar en engångssumma i samband med upplåtelsen för namnplatta med ingravering och gravskötsel av platsen under hela gravrättstiden.

Askgravlund är en utveckling av minneslunden, den är ett gemensamt gravsättningsområde men utan minneslundens anonymitet. Detta är ett gravskick utan gravrätt precis som för minneslunden men till skillnad mot minneslunden har de anhöriga rätt att närvara vid nedgrävning eller spridning av aska. Det går inte att lova att till exempel makar får vila bredvid varandra. Dödsboet betalar en engångskostnad för namnbricka med ingraverat hamn. Eftersom det inte handlar om någon gravrätt finns ingen rätt att förlänga eller förnya. Någon gravplats finns heller inte att rita in på gravkartan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons