Annons
Nyheter
Det har varit en lång startsträcka men nu slutförs rivningen på marken i Villastaden där tidigare Henrikssons handelsträdgård huserade. Området har också sanerats på bland annat asbest och till årsskiftet beräknas arbetet vara slutfört.
Nyheter • Publicerad 28 oktober 2014
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Tomten som är på 25 000 kvadratmeter köptes av kommunen för fyra år sen och sen dess har rivningarna gjorts etappvis. I januari i år revs den höga, lutande skorstenen, som det hade börjat lossna tegelplattor ifrån och som ansågs vara en säkerhetsrisk.

– Sen räckte inte pengarna till något mer, men nu har vi fått nya pengar för i år så då kan vi fortsätta, säger Morgan Fors som är projektledare på Ulricehamns kommun.

Annons

Och för två veckor sedan påbörjades den nuvarande etappen som alltså beräknas vara klar till årsskiftet.

– Vi började med att sanera bort asbest och det fanns även eternit i taket som vi tagit hand om. Och när sen den sista byggnaden är riven och bortfraktad och saneringen är klar så är det dags för mulljorden, säger Morgan Fors.

Det finns risk för förorenade jordmassor så därför schaktar man bort all mulljord. All jord ner till 30 centimeters djup ska bort. Det handlar om 9 000 kubikmeter jord som kommer att tas hand om av en reningsanläggning.

– Vi vill inte att det ska finnas något kvar som kan vara förorenat om området ska säljas som villatomter. Granhäcken och buskarna mot Brunnsvägen ska bort också, sedan lämnar jag över till miljö- och samhällsbyggnad för vidare exploatering, säger Morgan Fors.

På avdelningen miljö- och samhällsbyggnad på kommunen jobbar man med ett förslag som handlar om att exploatera området med bara villor. Tidigast nån gång under år 2016 kan byggnationen starta.

– Vi får hoppas att det är möjligt att börja bygga då. Efter årsskiftet, när saneringen och rensningen är klar, kan vi börja med de utredningar som vi behöver, till exempel en teknisk undersökning. Sedan kan det hända att vi behöver göra fler utredningar som en bullerutredning. Vi kommer snart också att träffa de fastighetsägare som har fastigheter inom planområdet för att informera dem om det pågående planarbetet, säger Saba Khosh Khooee som är planarkitekt på kommunen.

Sandra Wennergren
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons