Annons
Nyheter

Nu ska kommunen riva den farliga skorstenen

Byggnaderna på fem kommunägda exploateringsfastigheter ska rivas. På listan finns skorsten och hus på gamla Henrikssons handelsträdgård i Villastaden.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2013
Skorstenen på det som till för några år sedan var Henrikssons handelsträdgård ska snart rivas.ARKIVFOTO: KRISTIN STÅHLKRANTZ
Skorstenen på det som till för några år sedan var Henrikssons handelsträdgård ska snart rivas.ARKIVFOTO: KRISTIN STÅHLKRANTZFoto: 

UT har tidigare berättat om fastigheten där Henrikssons tidigare odlade snittblommor i stora växthus, men som under flera år i kommunal ägo helt förfallit. På tomten finns bland annat en hög skorsten, som sakta men säkert vittrar sönder och som utgör en risk för den som av någon anledning befinner sig i närheten.

I kommunens totala fastighetsbestånd finns fler så kallade exploateringsfastigheter, alltså fastigheter som kommunen har köpt för att utveckla eller förädla. Det kan handla om att skapa mark för bostäder, industrier handel, fastigheter som ska ge plats för det pågående motorvägsbygget eller något annat ändamål.

Annons

Enligt den plan som upprättats ska nästan samtliga byggnader som finns på dessa exploateringsfastigheter rivas under de närmaste tre åren. Fem av dem har getts högre prioritet, både säkerhetsskäl och synpunkter från grannar har styrt denna prioritering.

I måndags sa kommunstyrelsen ja till att bevilja fastighetsavdelningen 1,2 miljoner kronor för att genomföra rivningar på fem av objekten:

Ubbarp 8:22, Övreskog, Jönköpingsvägen, enbostadshus, garage och uthus;

Bogesund 1:42 med flera, Henrikssons Handelsträdgård, skorsten och två byggnader;

Timmele 9:37, arrendatorbostaden, enbostadshus och uthus;

Gällstad 1:11, Boråsvägen 30, enbostadshus;

Gällstad 1:22, Boråsvägen 32, enbostadshus.

Byggnaderna ska rivas helt, ned till underkant av grundkonstruktionen, och återfylls sedan med krossade betongmassor. Efter det jämnas marken av för att se ut som omgivande ytor. I tre av byggnaderna ska sanering av eternit/asbest genomföras.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons