Annons
Nyheter

Nu kan du välja vem som ska utföra din hemtjänst

September är snart här. Då kan den som har hemtjänst välja vilket företag som ska komma hem och hjälpa till.
Nyheter • Publicerad 20 augusti 2011

Den första september införs LOV för hemtjänst i ordinärt boende i Ulricehamns kommun. Men redan i veckan fick den som har hemtjänst ett brev med information om LOV. Är man nöjd med hemtjänsten man har i dag så behöver man inte göra någonting alls, då fortsätter det som det är. Om man önskar byta utförare så ska biståndshandläggaren kontaktas som informerar om vilka godkända utförare som brukaren kan välja mellan.

– Vi väntar ingen anstormning av ansökningar direkt, men hoppas att några ska komma in, säger Mona Andersson, LOV -samordnare i Ulricehamn.

Annons

En förutsättning för att den som har hemtjänst ska kunna välja utförare är att det finns företag att välja mellan. Tanken med LOV är, att förutom att ge brukaren större inflytande, även att stimulera företagandet i kommunen.

Än så länge finns det inte så många företag att välja mellan när det gäller att få hjälp med till exempel personlig omvårdnad.

– Bara vi har ett alternativ förutom kommunen så anser jag att vi har lyckats, även om vi hoppas att fler ska söka, säger Mia Possner.

Hittills har hemtjänsten varit uppdelad i service, personlig omvårdnad och städ. På städsidan finns redan privata aktörer som jobbat åt kommunen på entreprenad. Förhoppningen är att de nu även ska ansöka om att få arbeta inom LOV.

När det gäller service och personlig omvårdnad (och även städ) har kommunen en stor privat aktör som skött hemtjänst för Kullen området – Attendo.

– Hur ser ni på det här med LOV?

– Det ska bli riktigt spännande. Vi tycker det är bra att det ställs krav på kvalité och utförande, säger Gun-Britt Wedemalm på Attendo.

För brukaren handlar valet egentligen bara om att kunna välja vem man vill ska utföra den hjälp man har rätt till. Hemtjänsttaxan är oförändrad oavsett vem man använder och lagen reglerar vad som ingår i den hemtjänst man blivit beviljad.

LOV har varit ganska genomdiskuterat ur politisk synvinkel. De borgerliga partierna velat genomföra det direkt. S, V och MP har velat utreda ytterligare. De har framför allt oroat sig för de ekonomiska konsekvenserna för kommunen på långsikt i form av ökade administrativa kostnader och hur systemet fungerar i en glesbygdskommun, men även hur man kan säkerställa sekretess och tystnadsplikt, när flera aktörer är inblandade.

Hittills har kostnaden för att införa LOV i Ulricehamn hållit sig inom projektramen på två miljoner kronor. Det är medel som staten anslagit till de kommuner som velat påbörja LOV.

Annons

I andra kommuner som varit snabbare med att införa LOV har det varit mellan fem och sju procent av brukarna som gjort ett aktivt val.

– Det här är ett långsiktigt projekt, men jag tror att det ligger rätt i tiden, säger Mona Andersson.

Åsa Dahlberg

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons