Annons
Nyheter

Nötkreatur fick inget vatten – omhändertogs

De tolv djuren hos en lantbrukare i en ort utanför Ulricehamn fick klara sig utan vatten. De fick äta snö för att överleva. Nu har djuren omhändertagits enligt djurskyddslagen.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2013

Vid en kontroll, utförd av landsbygdsenheten på länsstyrelsen strax före jul, framkom att tolv kor och kvigor som hölls som utegångsdjur på en gård utanför Ulricehamn helt saknade vatten.

Enligt ägaren, som inte visste om djuren hade vatten eller inte, trodde han att djuren kunde dricka ur en närliggande bäck. Ett badkar i hagen stod tomt och helt utan vatten.

Annons

Vid kontrollen ålades lantbrukaren muntligen att omedelbart lösa vattenfrågan för djuren och dessutom se till att djuren hade tillgång till en ligghall samt strö liggytorna för djuren.

När en ny kontroll gjordes två dagar senare hade fortfarande djuren ingen tillgång till vatten utan fick i sig vätska genom att äta snö. Inga synliga spår i snön ledde ner till bäcken, där lantbrukaren trodde att djuren kunde dricka. Bäcken var dessutom frusen. Det tidigare tomma badkaret saknade fortfarande vatten.

När en hink med vatten ställdes ut drack ett av djuren omgående upp allt vatten i hinken.

Lantbrukaren ansåg inte att det var något problem med att djuren fick klara sig genom att äta snö. Djuren skulle enligt lantbrukaren hämtas av en djurtransportör i mellandagarna.

Vid den andra kontrollen fick lantbrukaren en och en halv timma på sig att lösa vattenfrågan för sina djur. När inte heller detta gjordes beslöt länsstyrelsen, med stöd av djurskyddslagen, att med omedelbar verkan, omhänderta de tolv nötkreaturen. Ett beslut som överlämnades till polismyndigheten i Ulricehamn för verkställighet.

Länsstyrelsen kan sedan fastställa om de omhändertagna djuren ska säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.

3§ Djur ska ges tillräckligt med foder och vatten och tillräcklig tillsyn

15§ Utfodrings- och vattningssystem ska vara utformade, dimensionerade och placerade så att djuren lugnt och naturligt kan inta sitt foder och vatten.

29§ Djur ska få dricksvatten minst två gånger per dygn om inte annat anges.

31§ Länsstyrelsen ska enligt djurskyddslagen besluta att ett djur ska tas om hand, genom polismyndighetens försorg, om djuret otillbörligt utsätts för lidande och detta inte rättas till efter tillsägelse av kontrollmyndigheten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons